Rundertuberculose in Nederland door Belgische runderen

Rundertuberculose in Nederland door Belgische runderen

Rundertuberculose in Nederland door Belgische runderen

Print
Eind vorig jaar zijn in een Nederlands slachthuis twee gevallen van rundertuberculose vastgesteld. De bewuste runderen zijn afkomstig uit ons land.

Zo staat te lezen op de website van het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw Vilt. De besmette runderen kwamen uit België, dat heeft het Nederlands Centraal Veterinair Instituut bevestigd. Zij hebben contact opgenomen met de bevoegde Belgische instanties. Het Federale Voedselagentschap FAVV zou intussen al contact gehad hebben met hun Nederlandse collega's. Het Nederlandse voedselagentschap is meteen een traceringsonderzoek gestart om eventuele andere besmettingen op te sporen.

De runderen zouden uit een bedrijf uit de provincie Luik komen, dat vorig jaar is geruimd na de ontdekking van runder-tbc bij een in Nederland geslachte koe. België is officieel al sinds 2003 vrij van rundertuberculose, maar toch steekt de ziekte elk jaar weer de kop op. "Af en toe komen er gevallen van rundertuberculose voor, maar de status van tuberculosevrij blijft behouden als we de rundertuberculose onder controle kunnen houden", legt woordvoerster Lieve Busschots van het Federaal Voedselagenschap (FAVV) uit.

Voorlopig loopt er nog een onderzoek of de tuberculosegevallen uit Luik een verband hebben met het tuberculosegeval van 15 februari in een West-Vlaamse veebedrijf. Daar kunnen voorlopig nog geen uitspraken over worden gedaan, aldus Busschots.

Belga
archiefbeeld

.

Nu in het nieuws