TAS bevestigt 12-jarige dopingschorsing Riccardo Ricco

Het Internationaal Sporttribunaal TAS heeft de dopingschorsing van twaalf jaar bevestigd die het Italiaans Olympisch Comité (CONI) vorig jaar oplegde aan wielrenner Riccardo Ricco.

tmas

De 29-jarige 'Cobra' kreeg op 19 april een schorsing van twaalf jaar opgelegd van het CONI, maar de Italiaan ging niet akkoord en trok naar het TAS, waar ze door het vonnis van vrijdag ook van mening zijn dat hij nooit meer mag koersen.

Nierfalen

Ricco belandde in februari 2011 in het ziekenhuis met ernstig nierfalen en was even in levensgevaar. Aan de dokters gaf hij eerst toe dat hij zichzelf een bloedtransfusie had toegediend. Later ontkende hij dat, maar in oktober 2011 bekende hij opnieuw schuld tijdens een verhoor door de antidopingprocureur. Hij beweerde toen wel dat hij de transfusie had uitgevoerd op doktersvoorschrift.

Zijn toenmalige ploeg Vacansoleil had hem na het incident meteen aan de deur gezet, maar eens volledig hersteld gaf de Italiaan in de media meermaals te kennen te willen blijven koersen. Na zijn schorsing kan daar geen sprake meer van zijn. Ricco ontsnapte wel aan een gevangenisstraf die tot drie jaar kon oplopen.

CERA

Het gaat om de tweede dopingschorsing voor de Italiaan. In 2008 werd Ricco al eens twee jaar geschorst nadat hij positief testte op CERA, EPO van de derde generatie, tijdens de Tour de France. Ook toen trok Ricco naar het TAS, dat zijn straf in maart 2009 tot twintig maanden herleidde.

Belga Foto Photo News

Meer sportnieuws