Aantal gerechtelijke arrondissementen daalt van 27 naar 12

Aantal gerechtelijke arrondissementen daalt van 27 naar 12

Aantal gerechtelijke arrondissementen daalt van 27 naar 12

Print
Het kernkabinet is het vrijdag eens geraakt over de hervorming van het gerechtelijk landschap. Daardoor zal het aantal arrondissementen dalen van de huidige 27 naar 12. Bovendien moet de hervorming ook voor een grotere mobiliteit voor de magistraten. Dat moet er voor zorgen dat de organisatie autonomer, maar ook efficiënter kan worden georganiseerd.

De twee ontwerpen van minister van Justitie Annemie Turtelboom, 189 artikels lang en 61 pagina's, laat de nieuwe arrondissementen samenvallen met de provincies. Wel wordt rekening gehouden met de specificiteit van Brussel en Eupen. In Henegouwen komen er op het niveau van het openbaar ministerie twee zetels met elk een procureur des konings.

De rechtbanken van eerste aanleg en de politierechtbanken worden georganiseerd volgens de twaalf nieuwe arrondissementen. De vredegerechten blijven georganiseerd in de 187 kantons, terwijl de arbeidsrechtbank en de rechtbank van koophandel worden georganiseerd per ressort van het hof van beroep. Uitzondering is het ressort Brussel, waar Brussel, Leuven en Nijvel blijven bestaan.

Belga
Archieffoto PhotoNews

MEEST RECENT