Bersani wil niet met Berlusconi regeren

Bersani wil niet met Berlusconi regeren

Bersani wil niet met Berlusconi regeren

Print
Pier Luigi Bersani, de linkse kandidaat om de Italiaanse minister-president te worden, wijst een grote coalitie met ex-premier Silvio Berlusconi af.

Hij zal alle partijen in het parlement om het vertrouwen vragen voor een centrumlinkse coalitie. Dat zei hij in een interview dat vrijdag in de Romeinse krant La Repubblica verscheen. "Noem het wat je wilt, een minderheidsregering, een doelregering, dat interesseert me niet."

Afgelopen weekend heeft Bersani's coalitie maar nipt de parlementsverkiezingen gewonnen. In de Senaat heeft geen van de kampen een meerderheid behaald. Bersani, de leider van de grootste linkse partij PD (Democratische Partij), wacht er nu op om, na overleg, van president Giogrio Napolitano de opdracht te krijgen om met de regeringsvorming belast te worden.

Komende woensdag wil Bersani zijn "regering van de verandering" met zijn partijbestuur bespreken, en vervolgens voorstellen aan het staatshoofd.

Een coalitie vormen met Berlusconi zal hoe dan ook niet gaan, zegt Bersani. "Het volstaat. Er hebben zich genoeg gelegenheden voorgedaan waar hij zich verantwoordelijk kon tonen, en hij heeft ze allemaal verknoeid."

Foto: Pier Luigi Bersani (links) en Silvio Berlusconi

Foto EPA, AFP

.

Nu in het nieuws