"Koele kikker met een onbewogen gezicht"

Koele kikker met een onbewogen gezicht

"Koele kikker met een onbewogen gezicht"

Print
De slachtoffers van Kim De Gelder zijn volledig willekeurig uitgekozen, zo getuigde Luc Cocquereaux, de agent die het dossier beheerde, vrijdagmorgen voor het Gentse hof van assisen. "Het kon om het even wie of om het even waar zijn."

Cocquereaux, die ook het eerste verhoor afnam, gaf een gedetailleerd overzicht van de resultaten van het onderzoeksteam. "Zo moest het team nagaan of De Gelder alleen handelde. Ik kan heel kort zijn, er was geen mededader. Dat bleek onder meer uit de huiszoeking, het onderzoek van zijn laptop en zijn telefonieverkeer. (...) Belangrijk is dat de slachtoffers willekeurig gekozen zijn. Het kon om het even wie of om het even waar zijn."

Koele kikker

De dossierbeheerder citeerde vrijdagochtend voor het Gentse assisenhof ook uit getuigenverklaringen. Een getuige zag De Gelder in de tuin van Fabeltjesland, in de laatste fase van de feiten. "Kordaat stappend tussen de kinderen en met zijn rechterhand zwaaibewegingen makend naar de kinderen" en "trappend naar het hoofd van een kindje (als ware het een voetbal) bij twee kinderen", vatte Cocquereaux de getuigenis samen.

"Een koele kikker met een onbewogen gezicht", zo omschreef een getuige het gedrag van De Gelder bij zijn doortocht door het kinderdagverblijf. Volgens de getuigen had De Gelder "een starre blik" en veranderde zijn gezichtsuitdrukking niet terwijl hij de kinderen aanviel. "Hij had een dodenblik in zijn ogen", verklaarde een getuige. Van woede was geen sprake: "Hij was ijzig en kalm", zegt iemand. "Ik had de indruk dat hij heel goed wist wat hij deed", noteerden de getuigenverhoorders ook.

Cocquereaux toonde ook het resultaat van de huiszoekingen in het appartement van De Gelder en bij zijn ouders. Bij die laatsten werden handgeschreven teksten met als datum 8 juni 2007 gevonden. De ouders verzoeken daarin hun zoon ter observatie op te nemen in een psychiatrische instelling omdat ze vrezen dat hij uit het leven wil stappen. Er is ook een handgeschreven voorstel tot ziekenhuisopname, waarschijnlijk opgesteld door de oom van De Gelder, een arts.

Foto Belga

Nu in het nieuws