Dokters roepen hulp politie in bij onveilig huisbezoek

Dokters roepen hulp politie in bij onveilig huisbezoek

Dokters roepen hulp politie in bij onveilig huisbezoek

Print
Sint-Niklaas - Meer dan de helft van de huisartsen in Sint-Niklaas voelt zich soms onveilig tijdens wachtdiensten. De huisartsenkring sloot daarom een protocol af met de politie van Sint-Niklaas.

Uit een enquête van de Huisartsenkring van Sint-Niklaas blijkt dat 56% van de huisartsen zich al eens onveilig heeft gevoeld tijdens de wachtdienst. 59% onder hen kreeg al te maken met verbale agressie en 15% werd blootgesteld aan fysiek geweld. Onder impuls van N-VA gemeenteraadslid en huisarts Bart Merckx werd daarom een protocol uitgewerkt tussen de Sint-Niklase politie en de huisartsenkring.

"De huisarts met wachtdienst kan de politie telefonisch verwittigen bij een risicovol huisbezoek. De politie registreert de oproep en belt de huisarts terug op een afgesproken tijdstip", verduidelijkt Bart Merckx. "Indien de politie geen contact kan leggen of verontrustende signalen ontvangt, zal de politieploeg uitrukken naar het opgegeven adres."

Signaal

Jan Van Beveren, voorzitter van de Huisartsenkring van Sint-Niklaas, kan het initiatief alleen maar toejuichen. "We hopen hiermee een signaal uit te zenden en duidelijk te maken dat agressie ten opzichte van hulpverleners -verbaal of fysiek- niet getolereerd kan worden", zegt Jan Van Beveren. "Het probleem manifesteert zich vooral tijdens het weekend en dus niet op dagelijkse basis, maar het leeft wel onder de collega's."

Vooral jonge vrouwelijke huisartsen merken het stijgende gebrek aan respect van sommige patiënten. "Zij proberen zich op hun eigen manier te wapenen tegen eventuele crisissituaties. Zo verwittigen ze hun partner op voorhand door te melden naar welk adres ze vertrekken of nemen ze hun partner gewoon mee en wacht die in de auto."

Agressie ten opzichte van hulpverleners is een probleem dat zich vooral in de grootsteden manifesteert, maar de laatste jaren is het ook in Sint-Niklaas in opmars. "Meestal gebeurt het telefonisch. Patiënten die een afwezigheidattest vragen wanneer ze daar geen recht op hebben bijvoorbeeld. Maar ook mensen die verslaafd zijn aan drugs of medicijnen maken vaak heibel. Dan kom je als dokter in situaties uit welke je liefst zo snel mogelijk weggeraakt."

Het protocol treedt vandaag, vrijdag, in werking.

Sophie Pycke
Foto Stefaan Van Hul

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio