Mode

Het geheim van de it-bag

Print

Het geheim van de it-bag

Veel vrouwen die nooit designerkledij kopen, willen vaak toch graag een tas van een klinkende modenaam. Dat ze er een monsterachtig bedrag voor moeten neertellen, zien ze graag even door de vingers. Maar wat kopen ze eigenlijk echt, als ze zo'n lederen accessoire in de armen sluiten? "Een it-bag is een tijdloze must-have die je persoonlijkheid reflecteert."

Birgit De Jager runt LabelLOV, een webshop gespecialiseerd in vintage mode uit het hoogste segment. Handtassen vormen de hoofdmoot van het aanbod. Op LabelLOV stelen ronkende namen als Delvaux, Chloé, Céline, Hermès en Louis Vuitton de show. Hoewel het om gebruikte handtassen gaat, die om welke reden dan ook van de hand worden gedaan, zijn de prijskaartjes nog steeds niet om mee te lachen. Een handtas mag blijkbaar wat kosten, zeker als het om een icoon gaat.

Birgit De Jager herinnert zich nog goed haar eerste memorabele handtassenaankoop. "Het was een Delvaux Brillant, een tweedehands exemplaar dat ik toevallig was tegengekomen. Ik vond hem zo mooi dat ik geen moment heb getwijfeld. Ondertussen ziet hij er niet meer zo goed uit, maar ik heb er wel ongelooflijk veel plezier aan beleefd."

Tijdloos

Het succes van de it-bag zit hem volgens De Jager in haar tijdloosheid. "Uberklassiekers als een Chanel 2.55 - de absolute bestseller op LabelLOV - zullen altijd stijlvol blijven. De klassiekste modellen doen het nog altijd het best." Er staat geen jaartal op, er spreekt geen tijdperk uit. Vandaar dat een vrouw vaak veel geld neertelt voor een tas, terwijl ze dat niet noodzakelijk doet voor kledij.

"Kledij verandert elk seizoen en doorstaat de tand des tijds minder goed. Bovendien vind je in ketens als Zara hele leuke kleren, die ook aan de trends beantwoorden."StatussymboolDaarnaast is een handtas niet minder dan een statement. "Accessoires zetten de stijl van een vrouw extra in de verf", vindt De Jager.

Statussymbool

"Een klant zei me eens dat handtassen en juwelen voor een vrouw zijn wat een auto is voor een man. Een rake opmerking. Een handtas is voor heel wat vrouwen inderdaad een statussymbool. Voor sommige it-bags bestaat een wachtlijst van meer dan twee jaar, wat bijdraagt tot het gevoel van exclusiviteit en luxe."

Naam en faam zijn dus heel belangrijk in de wereld van de handtassen. "Dat merk je ook aan het blijvende succes van de bekende tassen met monogrammen, zoals die van Gucci of Louis Vuitton."

Fabiola

Heel belangrijk voor het succes van een tas is ook wie hem gebruikt. "Toen Koningin Fabiola werd gespot met een Delvaux, was het merk meteen gelanceerd. Twee van de meest populaire handtassen van het merk Hermès werden vernoemd naar celebrities: de Kelly Bag naar Grace Kelly, de Birkin Bag naar Jane Birkin."

Als je tas dus aan de arm van pakweg Kate Moss of Victoria Beckham bungelt, zit je gebeiteld als ontwerper. 'Jongere' bestsellers, zoals de Céline Luggage Tote, de Proenza Schouler PS1 en de Alexander Wang Rocco hebben er baat bij dat beroemdheden ermee paraderen. Of die tassen hun status van it-bag echt kunnen waarmaken, moet de tijd echter nog uitwijzen.

De zaakvoerster van LabelLOV vindt de prijzen voor it-bags niet navenant. "Een Delvaux of een Hermès is altijd volledig handgemaakt, in de allerbeste materialen. De afwerking is gewoon perfect. Uit die tassen spreekt een groot gevoel voor ambacht."

Soigneren als je huid

Het zijn dus zeer arbeidsintensieve kunstwerkjes, helaas enkel weggelegd voor the happy few. Als je dan een maandloon - of twee, drie - hebt uitgegeven aan een handtas, dan wil je wel dat die een eeuwigheid meegaat. "Als je er zorg voor draagt, gaat een tas inderdaad een leven lang mee", weet Birgit De Jager.

"Iemand vertelde me dat ze haar tassen en schoenen soigneert zoals haar huid. Dat is een goed advies. Je moet het leder goed behandelen en voeden, met een product van bij de schoenmaker of van de handtassenproducent zelf. Daarnaast stop je best altijd papier in je tas als je hem niet gebruikt, om de vorm optimaal te behouden. Ten slotte is het aan te raden je pronkstuk in een dust bag op te bergen, een beschermende hoes die meestal wordt meegeleverd."

Op die manier kan je tas een erfstuk worden dat jij doorgeeft aan je dochter, en zij later weer aan haar dochter. En zo groeit een it-bag pas echt uit tot een icoon.

Lees ook:
Hoe word je model?
Manier waarop je je handtas draagt zegt alles over je
It-girls: rolmodellen van uw dochter

Metro / Photo News

NIET TE MISSEN