2522 scholen wachten op 3,3 miljard overheidsgeld

2522 scholen wachten op 3,3 miljard overheidsgeld

2522 scholen wachten op 3,3 miljard overheidsgeld

Print
Schilde - Scholen die subsidies vragen voor een renovatie- of nieuwbouwproject moeten vandaag wel erg veel geduld uitoefenen. Momenteel wachten 2522 Vlaamse scholen op in totaal 3,3 miljard euro. Sommige onderwijsinstellingen wachten al twintig jaar.
Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (LDD) heeft opgevraagd bij onderwijsminister Pascal Smet (sp.a). In de regio te noorden van Antwerpen gaat het om een wachtlijst van 83 scholen. Een voorbeeld daarvan is het Heilig-Hart van Maria Instituut in 's Gravenwezel. Zij dienden op 4 maart 2002 al een aanvraag in voor subsidies voor een bedrag van 9.672.094,63 euro omdat ze te kampen hebben met verouderde gebouwen en plaatsgebrek. Nog steeds hebben ze niets van deze toelage ontvangen en ze werden ook nog niet geïnformeerd over wanneer zij dan wel op het bedrag mogen rekenen.

"Het is inmiddels dus al elf jaar geleden dat we een aanvraag indienden voor ons bouwproject, dat bestaat uit een nieuwbouwproject van 5500 m2 voor het secundair onderwijs en 500 m2 voor de kleuterschool. We zijn het wachten beu en hebben daarom het heft inmiddels in eigen handen genomen", zegt directeur Jef Verheyen.
"We tekenden onlangs in op een DBFM-project, ofwel Design, Build, Finance en Maintain, een vorm van publiek private samenwerking. Daardoor kunnen we de wachttijd verkorten en hoeven we niet meer te wachten op het reguliere systeem. De kosten van elf jaar geleden zijn immers al opgelopen tot 12.592.000 euro."

Het voornaamste financieringskanaal van onderwijskoepels, steden en gemeenten is het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION).
Dat krijgt hiervoor een dotatie uit de Vlaamse begroting.
In het jaarverslag van 2011 van het AGION was er al sprake van een infrastructuurachterstand van 2,6 miljard euro. Eén jaar later is dat bedrag een met 500 miljoen euro toegenomen.

Greet Wouters

Foto Wim Hendrix

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio