Tot 600 euro compensatie na vertraging vliegtuig

Heeft uw vliegtuig een vertraging van meer dan drie uur? Elk nadeel heeft zijn voordeel: passagiers die vanaf nu vanop Europees grondgebied vertrekken en op hun eindbestemming met meer dan drie uur vertraging toekomen, kunnen een stevige vergoeding eisen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie beslist.

awillems

Het nieuw arrest geldt zowel voor vluchten met en zonder overstap, gebaseerd op het aantal afgelegde kilometers. De uitspraak komt er na een zaak waarbij een Duitse vrouw ruim elf uur vertraging had opgelopen toen ze van Duitsland naar Paraguay reisde.

"Financiële ramp"

Geert Sciot, woordvoerder van de Vereniging voor Europese Luchtvaartmaatschappijen, is niet te spreken over de nieuwe beslissing. "Het Europees Hof moet goed voor ogen houden dat wanneer het de druk verhoogt, de kans er in zit dat lagekostenmaatschappijen sneller veiligheidsmaatregelen zullen laten varen om vertraging te vermijden", zegt hij in een krant van De Persgroep.

"Als een maatschappij een passagier pakweg 30 euro aanrekent voor een zitje, maar die beruchte vertraging van meer dan drie uur oploopt, kan dat betekenen dat je minimum 250 euro moet compenseren aan die passagier", verduidelijkt Van Outryve, woordvoerder bij Thomas Cook, het financiële plaatje. "Doe dat maal 180 passagiers op één vlucht, en je begrijpt waarom dit in een financiële ramp kan ontaarden."

Archieffoto: een zakenman wacht op zijn vliegtuig in Zaventem.

Vastgoed

Jobs in de regio