1 / 2

Mannenmode in de vrouwenkleerkast

Een vrouw hoeft zich niet te beperken tot jurkjes en stiletto's. Ze kan ook mannelijkere stuks dragen, zoals een oversized hemd, veterschoenen of een varsity jacket. Zo'n androgyne look ziet er bovendien opmerkelijk krachtig en sexy uit.

wverhaert

De 'borrowed from the boys'-look gaat al een tijdje mee, en het is door de jaren heen ook een blijver gebleken. "De look is eigenlijk ontstaan op het moment dat Yves Saint Laurent de smoking aan de vrouw heeft gegeven", weet styliste Ilja De Weerdt.

In 1966 dropte Yves Saint Laurent een bommetje in modeland, met 'le smoking', een pak dat was aangepast aan de vrouwelijke vorm. "Ook de streetstyle heeft die borrowed from the boys-look gestimuleerd", zegt De Weerdt. "Denk maar aan de videoclips uit de jaren 90, waarin de skatecultuur en de bijhorende easy look centraal stonden. In clipjes zag je ook vrouwen met het hemd van hun vriendje aan, nadat ze een nacht waren blijven slapen. De look is eigenlijk nooit uit geweest."

'Cross-dressing' is vandaag wel nog eenrichtingsverkeer. De dag dat mannen zonder schroom met een rok over straat zullen dartelen, lijkt nog ver af. De bedoeling is niet dat je aan vrouwelijkheid inboet, maar wel dat je op een leuke manier speelt met kledingstukken die vroeger onder geen beding in de kleerkast van een vrouw mochten hangen. "Ik vind een vrouw in een mannenhemd net heel sexy", zegt De Weerdt. "Zeker gecombineerd met een paar hoge hakken, zoals in magazineshoots al vaker is gedaan. Spelen met dat androgyne, ik doe het zelf ook. Mijn eigen look haalt heel veel inspiratie uit de mannenkleerkast."

Wie draagt de broek?

Skinny broeken zijn nog steeds een vaste waarde in de kleerkast, maar ook baggy broeken zijn helemaal hip. In jeans, of meer recent ook in leder of satijn. Wie denkt dat je enkel met een boyfriend jeans wegkomt als je graatmager bent, heeft het echter mis. "Heel wat vrouwen durven geen boyfriend broek aan, maar ik vind het net het meest flatterende model", zegt de styliste. "Waarom? Omdat het nog wat aan de verbeelding overlaat. Ik zie persoonlijk liever een boyfriend jeans dan een heel aansluitend model."

Hoe draag je zo'n broek nu het best? "Gewoon met een marcelletje in, of met een gecentreerd bloesje, zodat je je heupen kan laten spreken. Persoonlijk vind ik de look het mooist met een platte schoen, hoewel het ook met een hak wordt gedragen. Veel vrouwen willen geen afscheid nemen van hun hakken. Ik geef echter de voorkeur aan een veterschoen, een simpele Converse of een lederen sneaker die wat hoger op de enkel komt. Mijn broek rol ik een beetje op."

Blazer

Nog zo'n standaardstuk dat al enige modeseizoenen meegaat, is de oversized blazer. Die is meestal recht van model en vrij lang. De klassieke vrouwenblazer is doorgaans getailleerd en veel korter. Je koopt best niet gewoon een blazer uit de mannenafdeling, maar wel een oversized blazer uit de vrouwencollectie, volgens Ilja De Weerdt.

"Anders zitten de schouders en het borstpand niet goed. Ik draag zo'n blazer om uit te gaan: op een kleedje dat net even lang valt, met ondoorzichtige kousen en schoenen met hakken. Als je de look helemaal doortrekt en een oversized pak draagt, kan je kiezen voor een iets meer gecentreerd hemd. Zo leg je het accent op je vrouwentaille."

Hemd

Ook een hemd mag rechtstreeks uit 's mans kast komen. Mannelijke hemden zijn recht, niet te nauw aansluitend en lang. Heel klassiek met een streepje, of stoerder in jeans, het kan allemaal. Tegenwoordig worden hemden vaak helemaal tot boven dichtgeknoopt en in een broek gestopt. Maar dat is niet de enige manier om het hemd van manlief te dragen.

"Als je je hemd open laat hangen, vorm je automatisch een decolleté. Combineer met een tof accessoire, zoals een lange ketting met een veer, of een los kraagje met steentjes. Zo ben je nog altijd vrouw."

Ook in het schoenendepartement doet het vrouwvolk duchtig inspiratie op bij de mannelijke wederhelften. Denk maar aan de gehypete brogues, platte veterschoenen, of sneakers in alle kleuren en modellen. Een welkome afwisseling, en wat aangename rust voor overspannen kuiten en geknelde tenen.

Powerlook

Een nieuwe trend voor de zomer, die ook uit de mannenmode lijkt overgewaaid, zijn de retroprints. "We zullen veel psychedelische prints zien, genre ouderwets behangpapier. Ik associeer het met mannen, omdat de prints vaak op dassen te zien zijn", aldus Ilja De Weerdt. "Verder zet ook de parka, origineel een mannenitem, zijn veroveringstocht van de vrouwenkleerkast verder."

Vrouwen kleden zich androgyn om verschillende redenen, klinkt het. "Er zijn ten eerste vrouwen die zichzelf een 'straffere' look willen aanmeten. Ze willen kracht uitstralen en tonen dat er in elke vrouw ook een beetje een man zit. Het zijn vrouwen die kiezen voor een echte powerlook."

Jonge meisjes die gaan voor de borrowed from the boys-looks hebben doorgaans een andere beweegreden, volgens de styliste: "Die meisjes willen zich vooral verbonden voelen met hun vriendje. Ze zijn verliefd, en ze voelen zich geborgen in een jongenshemd."

Sneakers

Ilja De Weerdt zelf heeft nog een andere reden om mannelijke stukken in haar look te integreren: "Ik wil vooral op mijn gemak zijn. Ik moet heel wat verplaatsingen doen, en dat gaat niet altijd op hakken. Een vrouw werkt tegenwoordig evenveel als een man, daarnaast is ze vaak ook moeder, ze is dus op zoek naar kledij die haar comfort biedt."

Veel hangt ook af van de situatie waarin je je bevindt, luidt het. "Niemand zal naar zijn werk gaan in een oversized blazer en sneakers als er een formele dresscode geldt. Iemand die in een reclamebureau of een andere lossere omgeving werkt, kan dat dan weer wel doen." De ene sneaker is trouwens de andere niet: "Sneakers van Balmain, een wollen pak van Jil Sander, die kunnen ook dienen in een formelere situatie."

Metro / Photo News
NIET TE MISSEN