Mode

De kunst van kleuren combineren

Print

De kunst van kleuren combineren

Overwinteren doen we maar al te vaak in fletse, sombere kleuren. Maar van zodra de lente aanbreekt, worden die tinten weer springlevend. Knalgeel, hemelsblauw, muntgroen en koraalrood fleuren het komende seizoen op. En waarom zou je bang zijn van kleuren? Je kan ze temmen, africhten en gewoon lekker dragen.

Elk seizoen is het van dat: een handvol enkelingen bepaalt het kleurenpalet dat de wereld van mode, design, grafische vormgeving, interieurdecoratie en cosmetica zal beheersen. Dit jaar koos Pantone, dé autoriteit op het gebied van kleuren, voor smaragdgroen. "Met al zijn facetten en glans fascineert de smaragd al sinds mensenheugenis. Symbolisch gezien straalt hij helderheid, hernieuwing en verjonging uit. Essentiële begrippen in een erg complexe wereld", zo motiveert de beroemde kleurenspecialist de keuze. Met andere woorden: dit mooie, intense en heldere groen is dé tint die elke outfit een onbetwistbaar stijlvolle toets geeft.

Er wordt niet alleen één bepaalde tint verkozen tot 'kleur van het jaar', ook andere schakeringen krijgen een onderscheiding: klaproosrood, monacoblauw, zestegeel, nectarineoranje, linnen - een nudetint -, enzovoort. De basiskleuren zijn wat ze zijn, maar we kunnen ze eindeloos opnieuw uitvinden. "Naarmate de seizoenen verstrijken, nemen kleuren andere schakeringen aan. Zo kan een blauw lichter worden of een rood meer naar oranje overhellen. Doorgaans zijn herfst- en winterkleuren somberder, in de zomer krijgen ze meer pep. En hoe slechter het gaat met de economie, hoe feller de kleuren worden", stelt Carita Vets vast, directrice en oprichtster van het Belgische merk Black & Blanche.

Perfecte combinaties

Wanneer je je aan een meer kleurrijke garderobe waagt, is het soms moeilijk een visuele kakofonie te vermijden. "De regels om verschillende kleuren te combineren zijn bijna mathematisch. Grote modehuizen als Dior ontwerpen altijd volgens die perfecte combinaties. En dat is wat hun creaties zo waardevol maakt." Toen ze zelf haar eerste collectie kousen en sokken ontwierp, koos Carita Vets meteen voor felle kleuren. "We speuren altijd naar trends en kiezen uit de seizoenskleuren steevast de meest levendige varianten."

Dat ziet er in de catalogus allemaal wel prachtig uit, maar het is iedereen wel al eens overkomen: je valt als een blok voor een trui, een jas of zelfs een simpele sjaal met een schitterende kleur, maar op het moment dat je je nieuwe aankoop wil dragen met wat al in je kleerkast hangt, slaat de twijfel toe.

Kleur verraadt veel

Om dat te vermijden, ontwikkelde Black & Blanche zijn eigen ColorPassPort. Een kleurenatlas in zakformaat, waarin staaltjes zitten van de belangrijkste seizoenskleuren. Die vormen een waaier van zes mogelijke combinaties. Het kleurenpaspoort is zelfs beschikbaar als app, heel handig. En dan is het aan jou. Al moet je het natuurlijk wel zien zitten.

Carita begrijpt enige terughoudendheid wel, maar probeert ons toch te overtuigen. "Tien jaar geleden zwoer ik bij grijs, beige, zwart en bruin. Ik was heel onzeker als ik mijn kleerkast opentrok en kleedde me dan ook erg voorzichtig. Toen begon ik wat kleurrijke details toe te voegen. En al snel kreeg ik complimentjes, die me aanmoedigden om op de ingeslagen weg verder te gaan. Sindsdien is mijn ColorPassPort mijn gids." Toegegeven, felle kleuren dragen trekt de aandacht. "Maar het geeft je ook een pak zelfvertrouwen. De kleuren die je draagt, vertellen iets over hoe je in het leven staat."

Carita Vets gelooft trouwens ook in de symbolische betekenis van kleuren. "Probeer het maar, je zal wel zien!"

Lees ook:
"In welke kleur kan ik mijn korte nagels best lakken?"
Welke kleuren zijn dit voorjaar hip?
Dit is dé kleur van 2013

Metro / Blackandblanche.com

NIET TE MISSEN