Gemeenten moeten drastisch besparen

Gemeenten moeten drastisch besparen

Gemeenten moeten drastisch besparen

Print
Tussen 2013 en 2018 moeten de lokale besturen honderden miljoenen euro meer uitgeven dan in de voorbije zes jaar. En dat terwijl de opbrengsten teruglopen. Besparingen dringen zich op. In Mechelen, Beringen en Zelzate wordt zelfs al personeel ontslagen.

Volgens een studie van de bank Belfius krijgen alle Belgische gemeenten de komende jaren af te rekenen met grote besparingen. Dat heeft onder meer te maken maken met de stijgende pensioenkosten. “Mensen leven langer. Daarom moeten de gemeenten langer pensioenen uitbetalen”, redeneert de bank.

Volgens Jan Leroy, directeur van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), betekent dat een meeruitgave van 120 à 150 miljoen euro in 2016 ten opzichte van 2011. “De gemeenten, OCMW’s en politiezones moeten dat geld uit hun eigen zak betalen. In 2011 betaalden ze daarvoor een heffing van 24 procent op de lonen van de ambtenaren die toen vastbenoemd waren. In 2016 is dat een heffing van 34 procent. Dat zijn extra kosten, maar er staan geen extra middelen tegenover”, zegt Leroy.

Integendeel. Door de economische crisis consumeren mensen minder. “En de Vlaamse overheid geeft ons ook minder subsidies”, legt Jan Leroy uit. Ook de brandweerkosten baren hem zorgen. “De federale overheid wil de brandweer hervormen. Er moeten betere kazernes komen, meer beroepsbrandweermannen en snellere interventies. 90 procent van de kosten moeten door de gemeenten worden betaald. De federale overheid betaalt slechts 10 procent. Dat is niet realistisch”, zegt Leroy.

Jan Leroy verwacht dat verschillende gemeenten daarom in de komende tien jaar fusieplannen zullen maken. “Fusies zijn niet zaligmakend. Soms zijn grote besturen minder efficiënt dan kleine besturen. Maar voor sommige gemeenten is een fusie noodzakelijk om deze financiële moeilijkheden te overwinnen”, zegt Leroy.

CHRISTOF WILLOCX
Foto Belga

MEEST RECENT