'De Bleekweide' is strafbaar

'De Bleekweide' is strafbaar

'De Bleekweide' is strafbaar

Print
De polemiek rond De Bleekweide duurt voort. Dit keer veroordeelt de Federatie van Diensten voor Geestelijke Gezondheidzorg (FDGG) het Eén-programma scherp. Jongeren geven zich aan Annemie Struyf bloot, maar de therapeuten schenden daarmee het beroepsgeheim.

Volgens de Federatie van Diensten voor Geestelijke Gezondheidszorg kan een patiënt nooit zijn eigen therapeut ontslaan uit het beroepsgeheim. Zelfs met uitdrukkelijke toestemming van de betrokken jongeren en hun ouders, blijft dit juridisch aspect overeind. De Bleekweide zondigt, zo zegt de FDGG in een persbericht, tegen deze regel.

Verder wijst de FDGG op ‘de plicht van vergetelheid in het openbaar’. Het verleden van jongeren mag hen met andere woorden niet een leven lang achtervolgen. Toch geeft de federatie aan dat het wel degelijk van belang is dat er meer openheid over begeleiding en therapie is. “Maar”, zo klinkt het, “dit ontslaat ons niet van de plicht om het op een deontologisch verantwoorde manier te doen.”

De VRT laat weten dat de jongeren en kinderen de opnames altijd stil konden leggen, en dat er zowel voor, tijdens als na de televisieopnames voor begeleiding gezorgd wordt. Ook de FDGG zegt niet te twijfelen aan de goede bedoelingen van de VRT, en lijkt zijn pijlen dan ook vooral te richten op de therapeuten van praktijk De Bleekweide. Daar was helaas niemand bereikbaar voor commentaar.

Ook de Belgische Federatie van Psychologen hekelde eerder het programma al.

Jan Aelberts
Foto Stefaan Van Hul: Lut Celie van De Bleekweide

.

Nu in het nieuws