Obama steunt homohuwelijk bij Hooggerechtshof

Obama steunt homohuwelijk bij Hooggerechtshof

Obama steunt homohuwelijk bij Hooggerechtshof

Print
De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag in een brief aan het Hooggerechtshof zijn steun uitgesproken voor het homohuwelijk. De hoogste Amerikaanse rechters buigen zich eind maart over het geladen thema.

Het Hooggerechtshof behandelt op 26 maart een beroep tegen het verbod op het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht in Californië.

Dat verbod kwam er nadat de Californische kiezers per referendum een amendement goedkeurden dat het homohuwelijk tegenhoudt.

Volgens televisiezender CNN stelt de Amerikaanse regering in een document ingediend bij het Hooggerechtshof dat het basisprincipe van gelijke rechten niet kan ondermijnd worden door kiezers in een referendum. "Vooroordelen mogen niet de basis zijn voor een ongelijke behandeling voor de wet", zo citeert de zender uit de brief.

Obama kreeg donderdag steun uit onverwachte hoek. Niemand minder dan Hollywoodster Clint Eastwoord sloot zich aan bij een Republikeinse groep die eveneens campagne voert voor gelijke rechten voor holebi's. Volgens de groep moet de overheid zich niet inlaten met private aangelegenheden.

Belga

Foto: EPA

MEEST RECENT