Magistrate in zaak-Jacob krijgt promotie

Magistrate in zaak-Jacob krijgt promotie

Magistrate in zaak-Jacob krijgt promotie

Print
Kim De Laet, de dienstdoende magistrate op de dag dat Jonathan Jacob de dood vond in een Mortselse cel, is bevorderd tot eerste substituut. De officiële bevestiging verscheen donderdag in het Staatsblad, op de dag dat Herman Dams, haar overste, een stap opzij moest zetten.

De Antwerpse procureur Herman Dams maakte donderdagmiddag bekend dat hij vrijwillig een stap opzij zet. Niet de aanhoudende druk op zijn persoon van buitenaf deed hem die beslissing nemen. Het waren de emotionele reacties en het wantrouwen dat hij voelde in eigen rangen die de doorslag gaven.

Dams blijft procureur des Konings, maar is tijdelijk afwezig tot de zaak is uitgeklaard. Een halve dag later werd hij opgevolgd door zijn eerste substituut Luc Festraets.

Spuitje

En net op de dag dat Dams zijn functie neerlegde, verscheen in het Staatsblad de bevordering van substituut-procureur Kim De Laet tot eerste substituut-procureur. De beslissing werd genomen door justitieminister Annemie Turtelboom een paar dagen voor de schokkende schokkende Panorama-uitzending over Jonathan Jacob.

Het was De Laet die volgens betrokkenen het bevel gaf aan de lokale politie om Jonathan Jacob een verdovend middel te geven en hem over te brengen naar de psychiatrische instelling in Boechout. Volgens de familie en de advocaten van Jonathan Jacob zou ze in het dossier daarbij schriftvervalsing gepleegd hebben. Na onderzoek werd die aanklacht echter geseponeerd.

“Die bewuste avond heeft niemand van het korps met procureur Herman Dams gebeld”, reageert Johan Wonnink, dienstdoend commissaris van Mortsel op die noodlottige dag in 2009. "De opdracht om een verdovend middel te geven, werd gegeven door substitute Kim De Laet aan de officier met dienst.”

STANDPUNT: Liégeois: "Onderzoek tegen Dams afwachten"

Lees ook: Procureur Dams zet stap opzij
En: Correcte beslissing van procureur Dams

AK, JVB
Foto Wim Hendrix

MEEST RECENT