Dossier Ford Genk

Werknemers Ford-toeleveranciers verstoren gemeenteraad

Werknemers Ford-toeleveranciers verstoren gemeenteraad

Werknemers Ford-toeleveranciers verstoren gemeenteraad

Print
De Genkse gemeenteraad is donderdagavond rond 20.15 uur verstoord door een 60-tal misnoegde werknemers van de Ford-toeleveranciers. "De gemeenteraad was om 20.00 uur gestart en na een kwartier kwam de delegatie binnen. Een van hen nam het woord en eigenlijk is het niet toegelaten dat het publiek spreekt tijdens de gemeenteraad. De voorzitter toonde begrip en heeft de gemeenteraad even geschorst. Dat is uitzonderlijk", aldus burgemeester Wim Dries (CD&V), die het in 18 jaar gemeenteraad nooit eerder meemaakte.

"Door de schorsing kon iemand van de werknemers zijn verhaal doen. Na 4,5 maanden zijn die mensen radeloos en daar heeft de voltallige gemeenteraad veel begrip voor. Ze vroegen wat de Genkse politiek voor hen kan doen. Ze stelden zich vragen, zoals wat hun sociaal plan is en welke jobs wij voor hen kunnen creëren. Dat verliep heel emotioneel", doet Dries het relaas.

De burgemeester antwoordde vervolgens dat "het belangrijk is dat er nu vertrouwen is tussen vakbonden en directie". "We hopen dat er een correct sociaal plan uit de bus komt, waarbij Ford geen woestenij achterlaat in Genk en Limburg. We hopen dat de productie tot einde 2014 hier blijft. We willen met alle mogelijke middelen meewerken aan herscholing en bijkomende jobs creëren", vertelt Dries.

De schorsing van de gemeenteraad duurde zo'n twintigtal minuten. Er is geen tussenkomst van de politie geweest. De delegatie is dan weer vertrokken. Ze lieten wel verstaan volgende maand terug te keren.

Belga

Foto CN