Terwingen hervormt regeling voor "onbekwamen"

De Kamer keurde donderdagavond een wetsvoorstel van Raf Terwingen (CD&V) goed om de vier "onbekwaamheidsstatuten" te hervormen.

jatimmermans

Deze wet gaat over zo'n kleine 100.000 mensen van heel divers pluimage, die allen om een of andere reden niet meer in staat zijn om bepaalde belangrijke beslissingen zelf te nemen: dementerende bejaarden, mentaal gehandicapte minderjarigen, manisch-depressieven, geldverkwisters.

Om te verhinderen dat ze hun zuur verdiende spaarcentjes zinloos zouden vergooien, komen ze vandaag onder voogdij of bewind. De vrederechter stelt een voogd of een bewindvoerder aan die in hun plaats beslist. Maar de chaos is hier groot. Een wetsverandering was nodig van het aantal "onbekwamen" (mensen die niet zelf kunnen beslissen) zal de komende jaren enorm toenemen door de vergrijzing met al zijn problemen van dementie.

Momenteel heb je vier systemen, die volgens een alles-of-niets-logica functioneren: ofwel ben je "onbekwaam" om zelf te beslissen ofwel niet. Raf Terwingen verandert de regeling grondig. De vier bestaande systemen worden ineengeschoven en er komt een duidelijk onderscheid tussen minder- en meerderjarigen. De deelname van de "onbekwame" aan de samenleving komt centraal te staan, er wordt telkens gekozen voor de minst ingrijpende maatregel. De vertrouwenspersoon wordt opgewaardeerd.

Lees alles over deze nieuwe wet in een interview met Raf Terwingen op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Archiefbeeld Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER