Stad Mechelen schrapt 116 banen

Print
Mechelen - De stad Mechelen bouwt de komende jaren haar personeelsbestand af van 838 ambtenaren tot 722. Er vallen 27 ontslagen. Dat heeft burgemeester Bart Somers (Open Vld) zonet aangekondigd tijdens de voorstelling van de begroting.
Als Mechelen haar beleid niet wijzigt, kampt de stad volgend jaar met een tekort van 13,7 miljoen euro, in 2016 met 20,8 miljoen en in 2019 zelfs met 24,3 miljoen. Oorzaken zijn de pensioenfactuur die de federale overheid doorschuift, de uitgaven voor het OCMW, minder ontvangsten door de crisis, en de wil om te blijven inzetten op veiligheid en de netheid van het openbaar domein. "Wij moeten niet flauw doen. Wij moeten grote inspanningen leveren", zegt burgemeester Bart Somers.

Zoals beloofd, komt er geen algemene belastingverhoging. "Wij willen de overheid wel op een verantwoorde manier afslanken", stelt Somers. In totaal wil de stad 116 banen schrappen. "Wij zouden een personeelsstop kunnen invoeren, maar dat lijkt ons niet verstandig. Wij willen ambtenaren waar we ze nodig hebben."

Zeventig ambtenaren die met pensioen gaan, worden niet vervangen. Van 16 contractuele en 3,8 statutaire ambtenaren verdwijnt de job, maar ze kunnen wel elders bij de stad aan de slag. "Zo vallen er maximum 27 ontslagen. Die mensen willen wij begeleiden bij het zoeken naar een nieuwe job", stelt de burgemeester.

Lees ook Stadsbestuur voert nieuwe taksen in

Beluister hier de reacties van:

Burgemeester Bart Somers (Open Vld)

Schepen van Financiën en Sport Walter Schroons (CD&V)

Eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA)

Lees ook de reportage in de vrijdagkrant van Gazet van Mechelen

SVH
Foto Patrick Hattori
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio