Minderjarige kopschopper niet uitgeleverd?

Het Hof van Cassatie heeft een bom(metje) gelegd onder de uitlevering van Brent L. (17) aan Nederland in de zaak van de ‘kopschoppers’. In een arrest van 6 februari is beslist dat minderjarigen niet meer mogen uitgeleverd worden aan het buitenland.

ikerremans

Brent L. (17) is de enige minderjarige van de vijf verdachten van wie de uitlevering wordt gevraagd voor de vechtpartij in Eindhoven. Begin februari besliste de raadkamer in Turnhout dat de vijf uitgeleverd mogen worden. Voor Brent L., de hoofddader, werd daar wel de voorwaarde aan gekoppeld dat zijn straf in België wordt uitgevoerd.

De kans dat Brent L. effectief wordt uitgeleverd, lijkt nu bijzonder klein omdat het Hof van Cassatie heeft beslist dat minderjarigen niet uitgeleverd mogen worden.

Het arrest is gevallen in een zaak van een 17-jarige Roemeen uit het Brusselse die in oktober werd veroordeeld in Roemenië. Het Brusselse gerecht leverde de jongen nadien uit, maar wordt nu teruggefloten door het Hof van Cassatie. Volgens die instantie bepaalt de Belgische wet immers dat een persoon niet kan uitgeleverd worden als hij in België nog niet strafrechtelijk verantwoordelijk kan gesteld worden voor de feiten waarvoor hij in het buitenland zou moeten terechtstaan. Dat is voor minderjarigen het geval. Als de jeugdrechter hem uit handen zou geven kan dat wel, maar bij een uitlevering is zo’n uithandengeving dan weer niet mogelijk.

Het parket van Turnhout is op de hoogte. “De uitspraak door de raadkamer was een dag voor de uitspraak van het arrest”, aldus Inge Delissen. “We hadden ons gebaseerd op bestaande rechtsleer en omzendbrieven. In deze specifieke zaak is het nu aan het hof van beroep om te oordelen.”

Advocaat Freddy Mols, raadsman van Brent L., beklemtoont wel dat hij ondanks zijn verzet tegen de uitlevering niet wil bekomen dat zijn cliënt ongestraft blijft. “We hebben al een procedure opgestart bij de jeugdrechtbank om hem hier te berechten. De begeleiding is hier veel beter dan in Nederland. Het nieuwe arrest is positief voor ons, maar toch kan je niet alle zaken over dezelfde kam scheren. Er zijn dikwijls kleine verschillen.” In Nederland kunnen minderjarigen al vanaf hun 12de strafrechterlijk vervolgd worden.

VTT Foto Mia Uydens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Hof van Cassatie