ACW krijgt Belastinginspectie over de vloer

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) is vanochtend binnengevallen op het ACW-hoofdkwartier. Ze zouden er de boekhouding van de christelijke arbeidersbeweging controleren. BBI-woordvoerster woordvoerster Kris Houthuys zegt wel dat het om "een afspraak op eigen vraag" gaat en niet om een onverwachte inval. "Ze kijken onze dossiers in", luidt het.

fvranckx

Twee mensen van de BBI onderzoeken of het ACW schuldig is aan schriftvervalsing en fraude in het dossier over de winstbewijzen van Dexia/Belfius. Het was de N-VA die het ACW van zulke feiten beschuldigde. Het ACW ontkent alles en gaf eerder al aan dat de BBI eens op bezoek mocht komen.

Het ACW zegt blij te zijn dat de afspraak met de BBI kon worden vervroegd. "Het is voor alle partijen goed dat er helderheid is", aldus de woordvoerster.

ACW krijgt geld om Belfius niet te schaden Vanackere onder vuur door geheime deal ACW en Belfius

"Normale voorwaarden"

CD&V-fractieleider in de Kamer Raf Terwingen noemde de voorwaarden tussen Belfius en ACW donderdag in het Radio 1-programma "volkomen normaal".

Donderdag raakte bekend dat Belfius het ACW jaarlijks vier miljoen euro betaalt als de christelijke arbeidersbeweging en de deelorganisaties zich onthouden van publieke verklaringen die de reputatie en het imago van de staatsbank kunnen schaden. Naast het afzien van schadelijke publieke verklaringen mag het ACW zijn leden ook niet oproepen om hun bank- en verzekeringsrelaties te verhuizen naar een andere financiële instelling.

"Dat zijn normale voorwaarden", aldus Terwingen. "Ook dat is blijkbaar een van de aspecten van de commerciële deal die is gesloten om de winstbewijzen, waartegen zo is gefulmineerd, te laten verdwijnen. Als dat één aspect is van die deal dan begrijp ik dat ook", voegde hij daar aan toe.

"Men doet een deal met iemand die destijds heel veel klanten heeft aangebracht, en dat is de reden waarom er winstbewijzen waren voor het ACW. Op het ogenblik dat men zegt dat men daar een regeling over wil treffen, begrijp ik dat Belfius zegt 'U moet er voor zorgen dat die klanten die wij u destijds hebben afgekocht dat die blijven.' Dat is perfect normaal."

Archieffoto PhotoNews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER