Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip geopend

Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip geopend

Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip geopend

Print
Turnhout - In de bibliotheek van Turnhout is woensdagavond het Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip officieel geopend.

De Vlaamse overheid, de provincie Antwerpen en de stad Turnhout sloegen de handen in elkaar om er het grootste stripdocumentatiecentrum van Vlaanderen uit te bouwen. Het telt voorlopig al een collectie van 2.000 naslagwerken en is complementair met de 25.000 striptitels die zich in de bibliotheek zelf bevinden.

De meeste van de naslagwerken komen uit de collecties van schrijver Jan Smet en journalist Patrick Van Gompel, twee pioniers van de Turnhoutse striporganisatie Stripgids - het voormalige Strip Turnhout. Het documentatiecentrum zal zowel in Vlaanderen als internationaal in academische en educatieve kringen gepromoot worden. Het is de bedoeling dat iedereen die onderzoek verricht naar strips er terechtkan.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) was woensdag aanwezig op de opening. "Strips hebben een grote culturele impact in onze samenleving", zegt ze. "Met zijn indrukwekkende collectie naslagwerken én strips vult dit Vlaams Documentatiecentrum een belangrijke leemte en werpt het zich tegelijk op als een sterk speerpunt in het geïntegreerd Vlaams letterenbeleid."

Het nieuwe documentatiecentrum werd niet toevallig in Turnhout opgericht. Stripgids stelt in Turnhout elk jaar een stadstekenaar aan en organiseert er onder meer een tweejaarlijks stripfestival, dat dit jaar overigens op 14 en 15 december doorgaat. Tijdens het stripfestival wordt bovendien de Bronzen Adhemar uitgereikt, ook bekend als de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip.

Belga

Foto: Koen Van Rompaey

Foto Bert De Deken

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio