Slachtoffer verkrachting moet expertisekosten toch niet zelf betalen

Slachtoffer verkrachting moet expertisekosten toch niet zelf betalen

Slachtoffer verkrachting moet expertisekosten toch niet zelf betalen

Print
De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling heeft in beroep beslist dat het slachtoffer van een verkrachting uiteindelijk geen enkele expertisekost moet betalen. Aanvankelijk zou de vrouw zelf opdraaien voor de 5.000 euro gemaakte expertisekosten.

Lees ook: Klacht indienen na verkrachting kan duur te staan komen

Het slachtoffer werd in 2009 in Schaarbeek verkracht, maar de dader kon nooit geïdentificeerd worden. De raadkamer van Brussel had in eerste instantie de kosten van het DNA-onderzoek ten laste gelegd van het slachtoffer.

Moedige interpretatie

"Dat is een moedige interpretatie van de wet", zei meester Laurent Kennis, de advocaat van het slachtoffer, in een reactie. "Omdat geweten is dat justitie evengoed had kunnen bepalen dat de kosten ten laste zijn van het slachtoffer. Daarom is het duidelijk dat de wet moet worden gewijzigd. Een voorstel in die zin is trouwens ingediend door Ecolo-volksvertegenwoordiger Zoé Genot", vervolgde hij.

De Brusselse KI oordeelde dat, zelfs al kon de dader van de verkrachting niet geïdentificeerd worden, de jonge vrouw het echte slachtoffer is. Het was dus niet logisch dat de kosten van de DNA-analyse op haar werden afgewend, aldus Genot.

Omdat de dader niet kon worden geïdentificeerd, klasseerde de Brusselse raadkamer de zaak zonder gevolg. Omdat het slachtoffer klacht met burgerlijke partijstelling had ingediend, moest zij de expertisekosten -hoofdzakelijk DNA-onderzoeken- dragen die opliepen tot meer dan 5.000 euro, besliste de raadkamer.

De jeansbroek die het slachtoffer droeg, werd gedurende elf maanden bij de andere bewijsstukken bewaard, terwijl justitie een andere broek liet onderzoeken. De spermasporen die werden aangetroffen op de jeansbroek waren nadien niet meer bruikbaar.

Belga
Archieffoto

Nu in het nieuws