Dossier Ford Genk

Onderhandelingen over sociaal plan hervatten morgen

Onderhandelingen over sociaal plan hervatten morgen

Onderhandelingen over sociaal plan hervatten morgen

Print
Vroeger dan verwacht heeft de sociaal bemiddelaar een datum geprikt om de onderhandelingen over het sociaal plan bij Ford Genk verder te zetten. Morgen, donderdag, om 10 uur staat de volgende meeting tussen de Europese directie en de vakbonden op het programma.

Lees ook: Ford-directie vraagt hulp van sociaal bemiddelaar

Nadat een eerste voorstel van 900 euro bruto per dienstjaar werd afgeschoten als afscheidspremie, deed de directie van Ford er dinsdag 25 procent bovenop. Maar ook dat bedrag werd als ruim onvoldoende bestempeld door de vakbonden. Hun tegenvoorstel, dat was gebaseerd op de vergoedingen die destijds bij Volkswagen in Vorst werden betaald (tot maximaal 144.000 euro voor 25 jaar dienst), was voor de directie dan weer onbespreekbaar.

Gouden middenweg

Een sociaal bemiddelaar moet nu een gouden middenweg zien te vinden. Donderdag om 10 starten de gesprekken hierover. Het staat vast dat de bonden de uitkomst van dit overleg zullen afstemmen met hun leden vooraleer zich akkoord te verklaren. Vervolgens zal er ook duidelijkheid moeten komen over wat er voor het personeel van de toeleveringsbedrijven uit de bus valt.

Eerder lijkt de herstart van de productie niet mogelijk. De kans is bijgevolg groot dat er ook volgende week nog economische werkloosheid bij Ford Genk en de toeleveringsbedrijven zal zijn.

Belga
Archieffoto Photo News