National Geographic pakt uit met eerste Vlaamse reeks

Print
De Amerikaanse televisiezender National Geographic Channel zendt vanaf 21 maart de eerste Vlaamse documentairereeks uit. 'Behind The Science' brengt vijf documentaires uit in de Lage Landen, allen gerealiseerd in een nauwe samenwerking met de Universiteit Antwerpen.

Het is niet toevallig dat National Geographic voor Antwerpen koos. In elke reportage komen experts van de Universiteit Antwerpen aan bod die tot de wereldtop behoren in hun vakgebied. Per aflevering werkten vijf professoren mee, vaak ondersteund door een schare doctoraatstudenten.

National Geographic Channel en de Universiteit willen wetenschap 'sexy' maken. Zowel rector Alain Verschoren als Vlaams minister van innovatie Ingrid Lieten scharen zich achter het project. Verschoren: "De voorbije twee jaar groeide het aantal studenten in de wetenschappelijke richtingen al lichtjes, maar die voorzichtige trend moet zich doorzetten. National Geographic Channel is wellicht het ideale kanaal om aan iedereen te laten zien dat wetenschap uitdagend, boeiend én levensnoodzakelijk is".

Communicatieverantwoordelijke van de Universiteit Antwerpen Jan Dries doet het verhaal uit de doeken in onderstaand audiofragment.

Gedurende vijf weken zal elke donderdagavond opgefleurd worden door de Belgisch-Nederlandse productie.

-Aflevering 1: De eerste aflevering wordt uitgezonden op 21 maart en behandelt het thema 'Verborgen Meesterwerken'. De Universiteit ontwikkelde een geavanceerde scantechniek waarmee verborgen taferelen onder de verflagen van een schilderij opgespoord kunnen worden.
- Aflevering 2: 'Drugsriolen': De riolen van verschillende steden worden onderzocht naar sporen van drugs. Door een kleine analyse kunnen de onderzoekers uitmaken welke drugs worden gebruikt en vooral de hoeveelheid.
- Aflevering 3: 'Tussen de atomen': National Geographic toont de krachtigste microscoop ter wereld, die in Antwerpen staat. Elk object, dier of mens is opgebouwd uit miljoenen atomen die eindelijk in beeld worden gebracht.
- Aflevering 4: 'Hernieuwbare energie': De Universiteit gaat op zoek naar milieuvriendelijke brandstof. National Geographic neemt de kijker mee naar de grootste bio-energieplantage van België.
- Aflevering 5: 'Eco-economie': De 'Unief' zoekt naar een duurzame en milieubewuste oplossing voor ons complexe transportnetwerk.

Bekijk hieronder alvast een voorproefje van de eerste aflevering:

Foto Jan Van der Perre

Nu in het nieuws