Sportclubs krijgen handleiding tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters heeft een handleiding klaar die sportclubs moet helpen een beleid tegen seksueel overschrijdend gedrag te ontwikkelen. Het gaat om een variatie op het vlaggensysteem, dat ook al in onder meer het onderwijs wordt gebruikt.

tmas

Het document werd opgesteld in samenwerking met onder meer Child Focus, Bloso en Sensoa. "Clubs doen er goed aan een beleid te voeren en niet te wachten tot ze met een probleem zitten", stelt Muyters. "Seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomen is natuurlijk vooral in het belang van de kinderen, maar ook de reputatie van de club is in het geding. De maatschappij aanvaardt immers niet dat kinderen ermee te maken krijgen, in welke vorm dan ook."

Gedragsregels

De handleiding spoort sportclubs aan gedragsregels op te stellen, bijvoorbeeld over het gebruik van de kleedkamers. Ook wordt uitgelegd hoe kan worden gereageerd op ongepast gedrag.

Het vlaggensysteem werd eerder al ontwikkeld voor onder meer het onderwijs. Seksuele gedragingen worden erin opgedeeld in groene, gele, rode en zwarte vlaggen: van aanvaardbaar tot zwaar grensoverschrijdend.

De handleiding voor de sportclubs is beschikbaar op www.sportmetgrenzen.be.

Belga

MEER OVER Bloso

Meer sportnieuws