Vitale David Bowie is rocken niet verleerd

Vitale David Bowie is rocken niet verleerd

Vitale David Bowie is rocken niet verleerd

Print
Vergeet 'Where are we now', de eerste single uit het nieuwe David Bowie-album 'The Next Day'. Een eerste voorbeluistering leert dat het 66-jarige icoon het rocken niet verleerd is.

'Where are we now' kwam op 8 januari als een donderdag bij heldere hemel. Het liedje dat het schijnbaar eeuwige pensioen van de Britse superster doorbrak, liet een melancholische, breekbare Bowie horen. Producer Tony Visconti suste de gemoederen door te beklemtonen dat op het album wel degelijk wordt gerockt, het bewijs daarvan moest nog worden geleverd.

Bij een eerste voorbeluistering blijkt dat Visconti niet gelogen heeft. 'The Next Day' is in grote mate een gitaaralbum, met een nadrukkelijke plaats voor het spel van Earl Slick. De gitarist, die al in de jaren zeventig met Bowie werkte, blinkt hier uit in het snijdende gitaargeluid dat - wie het ook voortbracht - heel wat Bowie-albums definieert.

'The Next Day' klinkt op het eerste gehoor als het meest complete album dat Bowie de afgelopen decennia maakte. De songs zijn van hoog niveau: eigentijds en toch met koortjes of een Motown-beat die links naar het verleden leggen, met flarden glam rock en zelfs hardrock. Bowie's teksten klinken doordacht: over het supersterrendom en wereldconflicten maar ook het zelfonderzoek dat al in Where are we now doorklonk.

'The Next Day' is te koop vanaf 8 maart, maar kan vanaf 1 maart al worden voorbeluisterd via iTunes-streaming.

Stef Vanwoensel
Foto AFP

MEEST RECENT