De Gelder excuseert zich bij voorzitter Defoort

De Gelder excuseert zich bij voorzitter Defoort

De Gelder excuseert zich bij voorzitter Defoort

Print
Kim De Gelder heeft zich woensdagnamiddag verontschuldigd voor zijn gedrag van dinsdag. Toen haalde hij opvallend hard uit naar de voorzitter van het hof, Koen Defoort.

Later op de dag komen nog twee leden van de familie Heyrman-Van Raemdonck getuigen, vervolgens inspecteur Jozef Van Tiggel en tenslotte Peter Van Der Westerlaeken en Petra Scheltjens.

De voorzitter begon de zitting na de middagpauze met de vraag of De Gelder nog iets te vertellen had of dat hij vanochtend alles al had verteld. Daarop antwoordde hij: "Ik wilde mij gisteren al excuseren tegenover u, omdat ik kwaad geworden was… maar uit mezelf heb ik niets te vertellen." Daarop nam De Gelder plaats en kon het proces voortgaan.

De eerste getuige was Eliza Heyrman, de zus van Jozef Heyrman. Ze praat over haar relatie met haar schoonzus en over haar reactie toen ze haar lichaam zag.

Na haar korte getuigenis kwam Lutgarde Van den Branden aan het woord. Zij was de buurvrouw en latere vriendin van Jozef en Elza. Ook zij kreeg vragen over de mogelijke piste van Jozef als moordenaar. "Het was een geruststelling dat na Fabeltjesland Jef werd vrijgesteld", zei ze. "Jef en Elza zouden elkaar niets aandoen."

Jozef Van Tiggel, de politie-inspecteur die na de moord op Elza Van Raemdonck direct werd opgeroepen, getuigde dat hij Jozef de hele tijd heeft gesteund. De inspecteur gaf aan dat hij zelf Jozef nooit als verdachte heeft beschouwd, maar vond het wel logisch dat de politie hem als verdachte verhoorde. "Ik heb letterlijk gehoord dat Jozef zijn onschuld heeft uitgeschreeuwd op het kantoor." Van Tiggel zat toen in het lokaal ernaast. Hij wist ook dat de familie Heyrman open stond voor schriftelijke excuses van de familie van Kim De Gelder.

Familie Van Der Westerlaeken

Omstreeks 14.40 uur kwamen de laatste getuigen van de dag al aan bod. Het zijn Peter Van Der Westerlaeken en Petra Scheltjens. Het koppel woonde met hun zoon in dezelfde straat als Jozef en Elza. Twee dagen voordat De Gelder Elza vermoordde, stond hij voor de deur van hun woning, maar gelukkig was er niemand thuis en besliste De Gelder om zijn plannen te annuleren.

Toen het koppel te weten kwam dat zij de eerste slachtoffers konden geweest zijn, was Petra erg geschokt. "Toen ik dat nieuws hoorde had ik inderdaad graag iemand rond mij gehad. Ik heb het een plaats kunnen geven, maar mijn vrouw heeft het er nog lang moeilijk mee gehad", vertelt Peter Van Der Westerlaeken.

Lees ook: Man van Elza: "Mocht ik hem nu tegenkomen, kneep ik hem dood"
En: De Gelder: "Elza verweerde zich fel"
En ook: Volg het proces-De Gelder nu live

Foto Belga

Nu in het nieuws