Liégeois heropent nu ook Diamantgate

Liégeois heropent nu ook Diamantgate

Liégeois heropent nu ook Diamantgate

Print
Nadat hij dinsdag een strafonderzoek opende tegen de Antwerpse procureur des Konings Herman Dams over de dood van Jonathan in een politiecel in Mortsel, start de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois liefst drie strafonderzoeken tegen parket-substituut Peter Van Calster, die tot vorig jaar alle diamantfraudes onderzocht. Dat schrijft De Tijd.

Met de nieuwe onderzoeken lijkt 'Diamantgate', de strijd tussen de Antwerpse procureur-generaal en het Antwerpse parket van eerste aanleg over de aanpak van diamantfraude, weer volop geopend.

Drie onderzoeken

Eén onderzoek gaat volgens De Tijd over het dossier dat Van Calster overmaakte aan het Hof van Cassatie tegen de procureur-generaal. Van Calster beschuldigde Liégeois daarin van 'schriftvervalsing', maar Cassatie vond dat er niets aan de hand was. Van Calster wordt nu zelf verdacht van een "lasterlijke aangifte".

Een tweede onderzoek gaat dan weer over mogelijke schending van het beroepsgeheim door Van Calster, omdat de aanklager -in het kader van de rechtszaak van Yves Desmet tegen de echtgenote van Liègois- bepaalde documenten zou hebben bezorgd aan de advocaat van Desmet.

Het derde onderzoek tenslotte gaat eveneens over schending van het beroepsgeheim, omdat Van Calster aan andere magistraten de vertrouwelijke brieven tussen het parket en de procureur-generaal over de diamantfraude zou hebben bezorgd.

Er lopen al maanden onderzoeken tegen Van Calster voor schending van het beroepsgeheim. Die zouden zelfs al bijna afgerond zijn. Liégeois zelf heeft hiermee niets meer te maken. Die onderzoeken zijn al maanden in handen van eerste advocaat-generaal Patrick Vandenbruwaene. Hij heeft ook deze nieuwe onderzoeken geopend.

Van Calster was al op een zijspoor gezet als openbaar aanklager en mocht geen Antwerpse dossiers meer behandelen. Nu vormen de drie nieuwe onderzoeken ook de aanleiding voor een nieuw tuchtonderzoek, dat uitgerekend zou moeten gevoerd worden door procureur Dams.

Lees alles over de diamantoorlog op de expertenpagina van John De Wit.

Foto Belga

Nu in het nieuws