Paus spreekt gelovigen laatste keer toe

Print

Paus spreekt gelovigen laatste keer toe

Paus Benedictus XVI heeft in zijn laatste boodschap tot de katholieken van de hele wereld verzekerd dat "God zijn schip niet laat zinken", zelfs "in woelig water". Na zijn aftreden zal de paus de Kerk blijven ondersteunen met zijn gebed, zei hij.

"Ik ben echt ontroerd en zie dat de Kerk leeft", zei Benedictus tot de menigte die hem op het Sint-Pietersplein warm toejuichte. Frêle maar glimlachend was de 86-jarige paus daarvoor het plein rondgereden in de pausmobiel, terwijl de naar schatting 150.000 gelovigen met vlaggen uit alle landen zwaaiden en spandoeken met "dank u" in alle talen droegen.

In de acht jaar van zijn pontificaat "waren er momenten die niet gemakkelijk waren, met woelig water en tegenwind, zoals doorheen de hele geschiedenis van de Kerk, en de Heer leek te slapen", zo zinspeelde de paus op de schandalen en controverses. "Maar ik heb altijd geweten dat het schip van de Kerk niet het mijne is, niet het onze, maar het Zijne, en dat Hij het niet laat zinken", voegde hij eraan toe.

Benedictus herinnerde eraan dat toen hij op 19 april 2005 paus werd, er "een zwaar gewicht op zijn schouders" werd gelegd en dat "de privédimensie van zijn leven volledig wegviel". Zijn beslissing om af treden, "verandert dat niet: ik keer niet terug naar het privéleven, naar een leven van reizen, ontmoetingen, ontvangsten, conferenties enz...". De paus zei dat hij "de weg van de Kerk zal blijven begeleiden in het gebed en de gedachte".

Belga
Foto's Reuters/EPA

Nu in het nieuws