Danneels: "Nieuwe paus moet eenheid brengen in diversiteit"

De nieuwe paus moet eenheid brengen in diversiteit. Dat zei kardinaal Danneels woensdag op een persconferentie voor zijn vertrek naar Rome, waar hij donderdag aanwezig zal zijn op de afscheidsplechtigheid van Benedictus XVI. Voor die laatste had de kardinaal niets dan lof.

mceulemans

Het was voor het eerst sinds de aankondiging van het aftreden van Benedictus XVI dat kardinaal Danneels sprak met de pers. De kardinaal begon zijn betoog met lofuitingen voor de huidige paus. Hij prees hem als iemand die zijn talenten ten volle ten dienste heeft gesteld als leider van de kerk. De drie boeken die hij schreef over het leven van Jezus "zijn geschreven in de stijl van de kerkvaders, en dat wil wel wat zeggen", aldus Danneels, die naar eigen zeggen onder de indruk is van het pontificaat van Benedictus XVI.

Uitdagingen

Maar er wachten de nieuwe paus nog heel wat uitdagingen, zegt hij. Zijn belangrijkste taak is "eenheid te brengen in diversiteit". "We leven in een complexe wereld, met een snel evoluerende communicatie en verschillende realiteiten en gevoeligheden in verschillende continenten." De nieuwe paus moet daarin meer eenheid proberen te brengen. Volgens Danneels moet de volgende paus iemand zijn met "veel empathie" voor die gevoeligheden en verschillen.

Danneels pleitte woensdag ook voor de oprichting van een kroonraad die de paus zou bijstaan. In die raad zouden mensen tijdelijk zetelen zonder bestuurlijke macht. "Het kan bijvoorbeeld gaan om bisschoppen en kardinalen uit verschillenden continenten, met wie de paus van gedachten kan wisselen."

Afscheid

Kardinaal Danneels vertrekt woensdag naar Rome om er donderdagochtend de afscheidsplechtigheid bij te wonen van Benedictus XVI. Hij blijft er tot een nieuwe paus verkozen is en zal er deelnemen aan het conclaaf voor de verkiezing. Of de toekomstige paus een Europeaan is of niet, is voor Danneels niet belangrijk. "We moeten de beste kiezen, waar die ook vandaan komt. Hij zal hoe dan ook toch altijd in het wit gekleed zijn", zei hij daarover.

Een nieuwe paus kiezen is nooit makkelijk, zei hij, maar Danneels trekt naar Rome met een gevoel van "hoop". Over zijn eigen kansen op een pontificaat zei hij nog dat "de media hem altijd vaker een kans heeft toebedicht dan hij zelf." De kardinaal liet woensdag ook weten dat hij voorstander is van meer decentralisatie in de kerk en ziet daarbij een rol weggelegd in de bisschoppelijke synodes. "Daar is te weinig een debatcultuur. Er kan meer gedaan worden dan nu het geval is".

Gewijzigde curie

Danneels brak daarnaast een lans voor wijzigingen in de curie, want "elk executief orgaan heeft de neiging tot zelfmacht. De paus moet die mensen vaker samenroepen. We hebben bij wijze van spreken een staatshoofd, maar geen regering".

Volgens KerkNet kunnen de kardinalen vanaf maandag 4 maart met hun algemene congregaties van start gaan. Verwacht wordt dat het conclaaf daarna snel kan beginnen, opdat de paus reeds tegen 19 maart, de feestdag van Sint-Jozef, zou verkozen zijn en die dag mogelijk al de ambtsaanvaarding van de nieuwe paus op het Sint-Pietersplein in Rome kan plaatsvinden.

Belga Archieffoto