Gemiddelde rusthuisbewoner betaalt 1.500 euro

Gemiddelde rusthuisbewoner betaalt 1.500 euro

Gemiddelde rusthuisbewoner betaalt 1.500 euro

Print
De gemiddelde rusthuisbewoner moet voor zijn bedrijf maandelijks al gauw 1.500 euro betalen met een gemiddeld pensioen van 1.100 euro. Het Nieuwsblad kon een onderzoek van Test-Aankoop inkijken en liet een aantal specialisten aan het woord.

Volgens specialist Piet Van Schuylenbergh zal de factuur nog fors de hoogte ingaan. "Zelfs een dik pensioen volstaat niet om dat nog te bekostigen", klinkt het. De specialist stelt vast dat het profiel van de rusthuis bewoner verandert. "Tegenwoordig zijn het meestal zwaar zorgbehoevende bejaarden die ernaartoe komen. Wie nu naar een rusthuis gaat, is gemiddeld al tachtig jaar oud en kan het niet meer aan om bijvoorbeeld in een serviceflat te wonen. Voor hen is meer personeel nodig. Tegen 2020 zullen er 85.000 tachtigplussers bijkomen. In combinatie met de strengere regels voor de bouw van rusthuizen, zullen rusthuizen alleen maar duurder worden3, meent Van Schuylenbergh.

Enquête

Consumentenmagazine Test-Aankoop voerde een enquête bij 1.300 familieleden met een ouder die in het rusthuis verblijft. "De gemiddelde prijs komt op ongeveer 1.360 euro vaste kosten, en dan nog 140 euro extraatjes, zoals internetgebruik, tv in de kamer of uitstapjes", weet Ivo Mechels van Test-Aankoop. "Dat is de gemiddelde prijs. Maar een kwart van de ondervraagden betaalt meer dan 1.600 euro, plus 140 euro extra kosten. Dat zijn zeer hoge bedragen. Eén op de vijf ondervraagden moet elke maand meer dan 500 euro bijpassen voor een familielid in het rusthuis", zegt Mechels.

"Als dat pensioen niet volstaat, moeten de bejaarden hun spaarcenten aanspreken. Of dan moeten de kinderen mee betalen, want zij hebben een onderhoudsplicht tegenover hun ouders. Als ook dat niet lukt, springt het OCMW bij. Gelukkig is er sinds een paar jaar wel een verplichte zorgverzekering, die ook een deel van de kosten dekt", zegt Piet Van Schuylenbergh van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

Geen verrassing

Peter Degadt van Zorgnet Vlaanderen,koepelvereniging van rusthuizen, is niet echt verrast door die cijfers. "De prijzen komen neer op een dagprijs van gemiddeld 45 euro. Dat is een redelijk bedrag, want een rusthuisbewoner krijgt er zijn verblijf, maaltijden en de klok rond verzorging voor in de plaats. Vergeet ook niet dat de overheid nog eens evenveel op tafel legt om de totale prijs te kunnen dekken. Ik denk dat de meerderheid van de mensen er wel komt als ze hun pensioen samenleggen met de bijdrage uit de zorgverzekering. En ik weet ook niet of het een schande is dat bejaarden hun spaargeld gedeeltelijk moeten aanspreken om hun verblijf in een rusthuis te bekostigen. We kunnen toch niet alles betalen met de gemeenschap?", stelt Degadt.

Lees ook: Eén op de vijf rusthuizen rekent te veel aan op factuur

MCe
Archieffoto

Nu in het nieuws