Cafébaas viert 20ste verjaardag Den Boesj met groot festival

Café Boesjkammeree, in Mechelen beter bekend als Den Boesj, pakt voor zijn twintigste verjaardag uit met een vierdaags festival, 20YBoesj.

"Ik wil tonen dat dit een van de topcafés in Mechelen is", zegt uitbater Pascal Van Himste (49). "We hebben heel wat obstakels moeten overwinnen om dit voor elkaar te krijgen. Het festival moet natuurlijk plaatsvinden aan het café, maar om daar voldoende plaats voor te hebben moesten we uitbreiden. Daarom is het fantastisch dat we van het stadsbestuur de rotonde mogen gebruiken", legt Van Himste uit.

De Scalle, zoals het vast cliënteel hem noemt, nam vijftien jaar geleden samen met Stef De Wachter het café op het Koning Albertplein over. Intussen baat hij Café Boesjkammeree alleen uit. "Toen Stef en ik den Boesj overnamen, werd het meer een sfeer- en ambiancecafé dan een praatcafé. Daar zit het succes: ik verkoop geen drank, ik verkoop sfeer."

"Na de invoering van het algemeen rookverbod in 2011 daalde ook in Den Boesj de omzet drastisch. "Ik heb altijd gezegd dat het twee jaar zou duren voor we die tegenslag zouden verwerken, wat effectief zo was. Het zorgde voor een serieuze terugval, heel wat cafés hebben het niet overleefd", zegt Van Himste.

Café Boesjkammeree kende de laatste twintig jaren enkele topmomenten: K's Choice en Guy Swinnen traden er bijvoorbeeld op en toen KV Mechelen de bekerfinale speelde in 2009, vertrokken er twee volle bussen met klanten naar het Heizelstadion.

Van Himste wil zijn klanten bedanken met een festival, dat deze week plaatsvindt. "Het mooie aan 20YBoesj is dat we enkele grote namen uit de Belgische muziekwereld gratis kunnen aanbieden aan ons cliënteel. Dankzij een aantal goede sponsors kunnen we een mooie geste doen voor onze klanten."

Meer info op Facebook

Griet Beyaert

Foto Patrick Hattori

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio