Dossier Ford Genk

Ford-directie vraagt hulp van sociaal bemiddelaar

Ford-directie vraagt hulp van sociaal bemiddelaar

Ford-directie vraagt hulp van sociaal bemiddelaar

Print
De directie van Ford Genk vraagt de hulp van een overheidsbemiddelaar om tot een akkoord over het sociaal plan te komen. Dat kondigde ze woensdagvoormiddag zelf aan.

Na een marathonvergadering dinsdag, waarbij eerst de directie met een nieuw voorstel van afscheidspremie op de proppen kwam, en de vakbonden nadien een tegenvoorstel formuleerden, bleek dat het water tussen beide partijen te diep was om tot een akkoord te komen. Beide partijen denken niet dat bezinning zal helpen om de onderhandelingen opnieuw vlot te trekken.

Agenda

De directie heeft daarom actie ondernomen, en bij de Federale Overheidsdienst Economie een sociaal bemiddelaar aangevraagd, zo laat ze weten in een kort persbericht. Die procedure gebeurde in de afgelopen maanden wel vaker, onder meer bij de organisatie van een referendum over de werkhervatting.

Het is deze bemiddelaar die nu verder de agenda van de besprekingen zal moeten bepalen. De timing doet vermoeden dat de productie bij Ford Genk en de toeleveringsbedrijven niet snel zal herstarten.

Er zal eerst een aanvaardbaar voorstel door de achterban moeten goedgekeurd worden, wat door de aanslepende onderhandelingen op de lange baan dreigt geschoven te worden. Dit heeft dan weer consequenties voor de continuïteit van het bedrijf, aangezien het uitblijven van leveringen aan klanten de bestellingen verder zal doen teruglopen en daarmee de reden vervalt om open te blijven tot einde 2014.

Lees ook:
"Kansen slinken om Genk nog 2 jaar open te houden"
Geen akkoord over afscheidspremie voor Ford-arbeiders

Belga
Archieffoto PhotoNews