De Gelder: "Elza verweerde zich fel"

De Gelder: Elza verweerde zich fel

De Gelder: "Elza verweerde zich fel"

Print
De oudste dochter van de vermoorde Elza Van Raemdonck heeft woensdag gevraagd dat Kim De Gelder duidelijkheid brengt over de laatste minuten van hun moeder. "Heeft ze afgezien?", vroeg ze. De beschuldigde ging er eerst niet op in, maar na aandringen van een jurylid, de andere dochters en voorzitter Koen Defoort, begon De Gelder toch te praten. "Ze verweerde zich fel tegen mij."

"Dinsdag zei hij dat hij het ons te gepasten tijde zou zeggen. Ik zou het heel graag vandaag weten", zei dochter Nicole. Haar man vulde aan: "Ik hoop echt dat we bevestiging krijgen dat het maar heel even heeft geduurd. Dat ze niet heeft afgezien."

Advocaat Jef Vermassen had daarvoor al benadrukt dat het voor de nabestaanden "een vreselijk gevoel" is niet te weten wat er in de slaapkamer is gebeurd.

Volg het proces live.

Jury

Een jurylid richtte zich tot De Gelder. "Ik dacht vanochtend aan de woorden van Kim De Gelder toen hij zei dat hij berouw had. Zou hij intussen al wat meer zijn voorbereid zijn, en al proberen tot een antwoord te kunnen komen? Wat is er allemaal gebeurd?"

De Gelder stond recht en antwoordde aarzelend en met lange stiltes. "Ik wil die uitleg wel doen […] Als mijn advocaat het goedvindt, wil ik het met hem overlopen, maar ik heb het moeilijk om het uit te leggen."

Er werd afgesproken dat de advocaat van De Gelder zijn relaas in de namiddag zou voorlezen. Maar niet veel later wilden ook twee andere dochters van Elza en Jozef, Lutgarde en Hilde Heyrman, weten wat er gebeurd was. "Vertel ons alstublieft de waarheid", zei Lutgarde. "Ik ben ongeveer nog vijf minuten in het huis gebleven", antwoordde De Gelder waarop de voorzitter begon door te vragen.

Voorzitter: "Heeft Elza zich fel verweerd?"
De Gelder: "Ze... Ze heeft zich fel verweerd... tegen de bewegingen die ik maakte... euh sorry... Ze heeft zich fel verweerd tegen mij."
Voorzitter: "Ze heeft u nog gezien?"
De Gelder: "Ik... Ik (stilte)... Ze heeft... Ik denk... het laatste dat ze gezien heeft... ze zal mij niet meer gezien hebben."
Voorzitter: "Heeft ze nog iets gezegd of geroepen?"
De Gelder: "Ze heeft... AAH geroepen"
Voorzitter: "Van de pijn?"
De Gelder: "Ja"
Voorzitter: "Heeft dat lang geduurd?"
De Gelder: "Dat heeft niet lang geduurd."
Voorzitter: "Ze besefte wel wat er gebeurde?"
De Gelder: "Ja"
Voorzitter: "Allez, zet u maar."

"Leeuwin"

De oudste dochter van Elza bracht een ontroerende getuigenis over haar vermoorde moeder. Ze was een hardwerkende vrouw, die er toch nog alles aan deed om haar kinderen gelukkig te maken. "Als we van school kwamen, zorgde ze altijd dat ze met ons een babbeltje kon doen. Als we nog iets nodig hadden voor school, sprong ze op haar fiets om nog een boodschap te doen."

De schoonzoon omschreef Elza als "een leeuwin voor haar kinderen".

Nu in het nieuws