Man van Elza:  "Mocht ik hem nu tegenkomen, kneep ik hem dood"

Man van Elza: Mocht ik hem nu tegenkomen, kneep ik hem dood

Man van Elza: "Mocht ik hem nu tegenkomen, kneep ik hem dood"

Print
Net als dinsdag zijn ook woensdag op het proces-De Gelder de schijnwerpers gericht op de moord op de 72-jarige Elza Van Raemdonck op 16 januari 2009. Tal van familieleden van Elza komen getuigen. De getuigenis van haar man Jozef Heyrman (foto) was emotioneel.

Volg het proces live.

"Ik vind het schandalig hoe de politie mij heeft aangepakt", vertelde Heyrman over de eerste verhoren na het drama. "Ze hebben mij schandalige vragen gesteld. Bijvoorbeeld of ik veel seks had."

"Ze hebben mij voortdurend gezegd dat ik de moordenaar was. De dag na de dood van Elza hebben ze mij nog eens ondervraagd. Waardig afscheid nemen was er toen niet bij. Ik moest op twee meter van haar lichaam blijven staan."

Heyrman denkt dat hij De Gelder voor de moord al gezien had, toen die foto's kwam nemen. "Ik was bomen aan het zagen met een vriend en zei toen: 'We hebben het zitten, dat is iemand van de groendienst.'"

Gevraagd door de voorzitter of hij nog iets had toe te voegen, zei de man "ik mis haar" en barstte hij in tranen uit. "Mocht ik hem nu tegenkomen, kneep ik hem dood", zei hij over de beschuldigde. Toen de voorzitter De Gelder vroeg of hij vragen had, bleef hij naar voren gebogen zitten en schudde hij met zijn hoofd.

Huisarts

De man van Elza werd ook bevraagd over de rol van hun huisdokter die door onderzoeksrechter Evi Muylaert werd aangevallen. De arts had volgens haar eerst een attest van natuurlijk overlijden willen leveren, ondanks de 17 messteken die Elza kreeg. Hij ontkende dat en werd daarin ook gesteund door Heyrman.

"Heeft de dokter u vaak misbruikt voor karweitjes, zoals de onderzoeksrechter suggereerde", vroeg Vermassen. "Nee, helemaal niet. Wij waren bevriend met de dokter", antwoordde Heyrman die ook ontkende dat de arts had geprobeerd te camoufleren dat het om een moord ging.

12 kleinkinderen

Heyrman werd tijdens zijn getuigenis bijgestaan door een sociaal assistente. "We kwamen goed overeen, Elza en ik. We hadden twaalf kleinkinderen, en ze kwamen vaak af. Elza 'droeg de broek', maar dat vond ik niet erg. Ze deed de financiën en deed dat goed. Het ging weer de goede kant op met haar gezondheid."

De man ontdekte op 16 januari rond 17 uur het lichaam van zijn vrouw. "Ik dacht eerst dat ze iets gekregen had. Er was bijna geen bloed te zien. Ik had het mis en belde eerst naar de buurvrouw in plaats van de dokter. Ik was in paniek."

Toen hij werd vrijgesteld na Fabeltjesland, kromp Jozef volgens zijn buurvrouw helemaal in elkaar. "Hij was in die periode ook vaak dronken en belde mij 's nachts vaak op" verklaarde Lutgarde Van den Branden. "Ik had dan ook zoiets van 'Dat kan eigenlijk niet', maar hij had het echt echt heel zwaar."

Foto Belga

Nu in het nieuws