N-VA vindt Belgische militairen Centraal-Afrika bespreekbaar

N-VA vindt Belgische militairen Centraal-Afrika bespreekbaar

N-VA vindt Belgische militairen Centraal-Afrika bespreekbaar

Print
Belgische militairen inzetten in voormalige mandaatgebieden is voor N-VA bespreekbaar, op voorwaarde dat het parlement daarover kan debatteren. De beslissing geen militairen in die gebieden in te schakelen, was een aanbeveling van de Rwandacommissie. "Als we deze beslissing willen terugschroeven, is het in eerste instantie aan het parlement om hierover te oordelen", zegt Kamerlid Peter Luyckx.

De Vlaams-nationalist reageert daarmee op verklaringen die minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zondag aflegde naar aanleiding van het vredesakkoord voor Congo. Hij liet toen verstaan af te willen van het verbod op Belgische strijdkrachten in Centraal-Afrika.

Binnenskamers

"Voor ons zijn de plannen van Reynders op zijn minst bespreekbaar, op voorwaarde dat het debat in het parlement plaatsvindt en niet binnenskamers", zegt Luykx. Hij nuanceert wel de impact van zo'n beslissing: "In feite bieden onze militairen vandaag al ondersteuning aan de legers van Congo en Burundi, en tot voor kort zelfs aan Rwanda. De beslissing zou dus eerder een diplomatieke betekenis hebben".

Zijn partijgenoot en senator Karl Vanlouwe (foto) onderstreept wel dat, indien Belgische militairen actief zouden worden ingezet onder VN- of EU-vlag, er een duidelijk mandaat moet zijn dat toelaat in te grijpen. Bovendien moeten de troepen met voldoende modern materieel worden uitgerust.

Belga
Archieffoto

Nu in het nieuws