1/2

Helft rusthuisbewoners niet tevreden over opvang

Ruim de helft van de rusthuisbewoners is niet tevreden met zijn verblijfplaats. Dat blijkt uit een rondvraag van Test-Aankoop bij 1.300 mensen.

"Vier op de tien rapporteren een gebrek aan hulp bij het wassen, eten of aankleden en drie op de tien melden dat vaak verkeerde geneesmiddelen toegediend worden", vertelt de consumentenorganisatie tegen een krant van De Persgroep. Vooral bij privé-instellingen is het ongenoegen groot (20%), bij serviceflats is het iets kleiner (8%). Dat laatste zou vooral komen omdat de bewoners van zo'n flats zelfstandiger zijn en meer eigen ruimte hebben.

Een van de meest voorkomende problemen blijkt het gebrek aan dagelijkse verzorging te zijn. 40% vindt dat ze te weinig geholpen worden bij het eten, het opstaan en het wassen. 33% van de bejaarden krijgt regelmatig verkeerde medicatie toebedeeld of wordt simpelweg vergeten. Ook te ruw omgaan met de ouderen of gewoonweg brutaal zijn, zijn vaak voorkomende klachten. Ten slotte blijkt ook diefstal van juwelen, geld en kunstgebitten een plaag te zijn.

"De grootste oorzaak van deze klachten is het gebrek aan personeel. De verpleging heeft vaak geen tijd om te helpen bij eten of aankleden omdat er te veel bejaarden zijn die zorg nodig hebben. Dan komt het dus geregeld voor dat mensen lange tijd niet gewassen worden of geen eten binnenkrijgen. Met medicatie is dat hetzelfde. In de rapte worden hier geregeld fouten gemaakt", aldus Ivo Mechels van Test-Aankoop in een krant van De Persgroep.

Photo News

NIET TE MISSEN