'Belga sport' blikt terug op Ivoriaans SK Beveren

'Belga sport' blikt terug op Ivoriaans SK Beveren

'Belga sport' blikt terug op Ivoriaans SK Beveren

Print
Belga sport heeft het vanavond over SK Beveren, dat tien jaar geleden de eerste Europese ploeg werd die volledig uit Ivorianen bestond. Het is tevens de voorlaatste aflevering van het Woestijnvis-programma op de openbare omroep.

SK Beveren was ruim tien jaar geleden nagenoeg failliet. Tot de Franse ex-international. Jean-Marc Guillou, die een voetbalschool in Ivoorkust runde, er zijn pupillen dropte. Belga sport zocht uit wat er van de Ivoriaanse voetbaltalenten is geworden. "Het was geen evidente zaak om die jongens terug te vinden", zegt programmamaker. Luc Kempen van Woestijnvis.

"Sommigen waren vol verwachtingen naar. Vlaanderen afgezakt, maar eens hier bleek het lang geen rozengeur te zijn. Het is dan ook niet verrassend dat een aantal in de anonimiteit of illegaliteit is terechtgekomen. Zo hadden we graag gesproken met Constant Kaiper, destijds een opgemerkte speler. Ons spoor is in Lovendegem doodgelopen."

"Vonden we wel én waren bereid te spreken: Yaya Touré,. Venance Zézéto, Gilles Yapi Yapo, Arsène Né en Jocelynn Joss Péhé. Tijdens de opnames merkten we dat niet iedereen het achterste van de tong liet zien. Onderling hadden sommige ex-spelers nog contact en ik denk dat ze best wisten waar hun vroegere collega's, die wij niet vonden, mee bezig zijn."

Volgende week is de 50ste én laatste Belga sport te zien. "De vertroebelde relatie tussen Woestijnvis en de VRT maakte het niet langer mogelijk om door te gaan", zegt Kempen.

TOM VETS

Foto: Yaya Touré schopte het van Beveren (links) tot sterspeler bij Manchester City (rechts). Andere Ivorianen van Beveren verging het minder goed.

Meer sportnieuws