Grafdelver spit eerste meikever uit de grond

Print

Grafdelver spit eerste meikever uit de grond

Essen - Toen grafdelver Walter Loos (49) en Marc Brosens (52) van de Essense groendienst gisteren een nieuw plantsoentje aan het leggen waren op het Statiekerkhof, spotten ze drie meikevers. Dat is uitzonderlijk, want vrieskou is dodelijk voor de beestjes.

“Toen we de grond aan het omspitten waren, vonden we al verschillende meikeverlarven”, vertelt Walter Loos. “Die larven waren vrij groot en af en toe zagen we de kop al door de larve komen. Wat later vonden we een volgroeide meikever. Hij zat redelijk diep in de grond verstopt. Ik was verbaasd, want dit is toch wel erg vroeg op het jaar. Heel uitzonderlijk ook, want de vrieskou kan dodelijk zijn voor de beestjes. De meikever bewoog eerst niet, maar toen ik hem in mijn hand legde en de zon hem een beetje opwarmde, begon er leven in te komen.”

Rond het kerkhof staat een beukenhaag. “Voor zover wij weten is de meikever daar gek op”, zegt Marc Brosens van de groendienst. “Het zijn nuttige beestjes. Schadelijk zijn ze niet, denk ik.”

U kunt meikevers vinden in heel West-Europa. Het insect is 2,5 tot 4 centimeter groot en kruipt normaal gezien aan het begin van de zomer uit de grond. Ze hebben een voorkeur voor zandgronden omdat daar het meeste gras op groeit en de larven van graswortels leven.

De larve van de meikever, de engerling, leeft in de grond. Na een periode van vier tot zes weken komen de witachtige engerlingen van de meikever uit. Ze blijven onder de grond en eten aanvankelijk humus, later ook plantenwortels, waardoor ze schade aan cultuurgewassen kunnen aanrichten. Hun ontwikkeling duurt drie tot vier jaar. Daarna verpoppen ze zich in de grond op een diepte van een meter of meer.

Het mannetje gebruikt de antenne om vrouwtjes op te sporen. Hij ruikt niet het vrouwtje zelf, maar de geur van het blad waaraan zij knaagt: beuk, eik of haagbeuk.

Info: www.natuur-wereld.be

MaTi

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio