Inbrekers kunnen nucleaire site binnendringen

Inbrekers zijn erin geslaagd om de site van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol binnen te dringen. Het federaal controleagentschap FANC onderzoekt de zaak.

Kernreactoren, radioactief materiaal, vertrouwelijke dossiers: het terrein van het SCK is een goudmijn voor iedereen die geïnteresseerd is in nucleaire ontwikkeling. Er gelden dan ook strenge veiligheidsmaatregelen, in principe komen bezoekers er alleen in met een veiligheidsattest en machtiging.

Maar in de nacht van 14 op 15 januari lieten inbrekers hun oog vallen op de gebouwen van Euridice, een instelling die onderzoek doet naar de berging van hoogactief afval in diepe kleilagen. Vermoedelijk waren de dieven geïnteresseerd in de IT-apparatuur in het gebouw.

De inbraak draaide uit op een sisser, maar de daders slaagden er wel in om ongezien het terrein in Mol binnen te dringen. Volgens staatssecretaris voor energie Melchior Wathelet (cdH) is er niets aan de hand. Hij zegt in een krant van De Persgroep dat de inbrekers niet in de gebouwen zijn geraakt en ook niets hebben gestolen, noch in contact kwamen met vertrouwelijke informatie of radioactief materiaal. Toch belooft hij extra maatregelen die de veiligheid moeten verhogen.

Groen-Kamerlid Kristof Calvo stelt zich vragen bij de beveiliging van nucleaire sites en wil meer uitleg van de regering. "Als personen met kwade bedoelingen zomaar een nucleaire site kunnen binnenlopen, dan maak ik me ernstig zorgen", aldus Calvo.

Foto Bert De Deken

Nu in het nieuws