Vader redt dochter (13) met hartmassage

Vader redt dochter (13) met hartmassage

Vader redt dochter (13) met hartmassage

Print
Sint-Niklaas - Ulrich Smet redde het leven van zijn dertienjarige dochter Celine toen zij op weekend met de chiro onwel werd en door een hartfalen het bewustzijn verloor.

Celine Smet was op weekend met de jonggivers van Chiro Kriko uit Sint-Niklaas toen ze na een activiteit in elkaar zakte. In paniek belde de leiding naar de ouders van Celine, die niet ver van domein wonen waar hun dochter plots in gevaar verkeerde.

"Zonder te twijfelen sprongen we in de auto en reden we richting Puytvoet. Daar aangekomen zag ik Celine op de grond liggen. Ze zag er echt niet goed uit, lijkbleek en met koud zweet op haar voorhoofd", vertelt Ulrich Smet (42). "Een paar minuten na onze aankomst verloor ze het bewustzijn en viel haar ademhaling weg. Haar pupillen stonden wijd."

Ulrich Smet startte mond-op-mondbeademing en een hartmassage. "Al vrij snel begon ze te hoesten en kwam ze bij. Nog nooit had ik met zoveel opluchting en fierheid naar mijn dochter gekeken als toen." Net na zijn reddingspoging arriveerde een ziekenwagen en het MUG-team en werd het meisje in allerijl naar het ziekenhuis overgebracht. Pas daar werd haar toestand stabiel.

"Wellicht kreeg ze een hartfalen als gevolg van een hersenschudding die ze vorige week opliep tijdens een activiteit met de chiro. Maar zoiets kan overal gebeuren. Ik wil daarom benadrukken dat ik de leiding enorm dankbaar ben voor hun snelle manier van handelen."

Heimlichmanoeuvre

De man is al jarenlang redder in het zwembad van Bornem. Toen hij daar aan de slag ging, kreeg hij een uitgebreide opleiding in reanimatietechnieken. Smet pleit ervoor om EHBO-opleidingen zo wijdverspreid mogelijk te maken. "Bijvoorbeeld door er een verplichte cursus in het middelbaar van te maken. Zo'n opleiding duurt maar een paar uurtjes, maar de kennis die je daar opdoet, kan van levensbelang zijn."

Sophie Pycke
Foto Stefaan Van Hul

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio