50 miljoen euro Europees geld voor ontwikkeling 5G-netwerk

Terwijl de 4G-netwerken voor mobiele technologie nog volop worden uitgerold en Brussel het voorlopig enkel met 3G- en 2G-netwerken moet stellen, denkt de Europese Commissie al aan de volgende fase. Commissaris voor Digitale Agenda Neelie Kroes trekt 50 miljoen euro uit om van de Europese industrie "de pionier" te maken van de ontwikkeling van 5G.

fvranckx

In Brussel is het stof over de recente 4G-discussie nog maar net gaan liggen. Milieuminister Evelyne Huytebroeck (Ecolo) komt zeer binnenkort met een voorstel om de Brusselse regelgeving aan te passen zodat het mobiel netwerk van de vierde generatie (4G) kan uitgerold worden.

De hoofdstad van de Europese Unie moet het voorlopig stellen met 3G en 2G, maar dat houdt commissaris Kroes niet tegen om nu al in te zetten op 5G. Dat mobiele-netwerk-van-de-toekomst moet volgens de Nederlandse gebouwd worden "rond Europees onderzoek en de creatie van werkgelegenheid in Europa".

In 2020 moet 5G er zijn, zegt Kroes. "Tegen die tijd zal mobiel dataverkeer 33 keer groter zijn dan in 2010. De toegang tot het internet zal gedomineerd worden door mobiele toestellen als smartphones, tabletcomputers, machines en sensoren. Die hebben meer efficiënte en alomtegenwoordige technologie nodig om het dataverkeer te dragen."

Belga Archieffoto PhotoNews