Middeleeuwse funderingen aangetroffen in Sint-Jacobskerk

In de monumentale Antwerpse Sint-Jacobskerk, bekend als laatste rustplaats van schilder Pieter Paul Rubens, vinden momenteel grootschalige renovatiewerken plaats. De stad Antwerpen maakt van de gelegenheid gebruik om ook archeologisch onderzoek te laten verrichten door Group Monument. Er zijn alvast enkele massieve funderingsresten opgedoken die mogelijk toe te schrijven zijn aan een gasthuis of kapel die er voor de kerk stond.

jatimmermans

Antwerpen liet de voorbije jaren werken voor stadsvernieuwing en andere infrastructurele ingrepen steeds gepaard gaan met archeologisch onderzoek. Als het van schepen Rob Van de Velde (N-VA) afhangt, wordt die trend deze legislatuur voortgezet. Vervolgens wil hij het ontdekte archeologisch erfgoed ontsluiten voor het grote publiek.

"Door verschillende infrastructuurprojecten die op til staan, zullen het archeologische topjaren worden", voorspelt Van de Velde. "Ik zette intussen al de eerste stappen voor een samenwerking met de faculteit geschiedenis van de Universiteit Antwerpen en samen met mijn collega-schepen Philip Heylen zoek ik naar een geschikte locatie voor de ontsluiting van archeologische artefacten."

Met de bouw van de Sint-Jacobskerk werd eind 15de eeuw gestart met de bedoeling er de grootste gotische kerk ter wereld van te maken. Ze raakte echter nooit volledig afgewerkt. Het huidige archeologisch onderzoek gaat op zoek naar resten van bouwwerken die voor de kerk moesten verdwijnen. De gevonden muren zijn mogelijk van de 15de-eeuwse Sint-Jacobskapel of van een nog ouder gasthuis. Dat stond net buiten de toenmalige stadsomwalling en werd gebruikt door pelgrims onderweg naar Santiago de Compostela.

Belga

Archiefbeeld

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio