Antwerpse justitieoorlog escaleert

Print

Antwerpse justitieoorlog escaleert

Procureur-generaal Yves Liégeois (foto 1) start een onderzoek tegen de Antwerpse procureur des Konings Herman Dams (foto 2). “Er zijn bepaalde dingen achter de schermen gebeurd in het dossier-Jonathan Jacob waar de procureur persoonlijk bij was betrokken en die hij heeft achtergehouden”, briest Liégeois. Een nieuw ‘hoogtepunt’ in de al lang aanslepende oorlog binnen de Antwerpse justitie is een feit.

De nieuwe ontwikkeling komt een paar dagen nadat de zaak-Jonathan Jacob is ontploft door het tonen van de beelden in de cel in Mortsel. In die zaak zou een dienstdoende magistrate haar boekje te buiten zijn gegaan door een arts bevelen te geven én daarover achteraf mogelijk schriftvervalsing te plegen. Herman Dams meldde meteen dat een onderzoek naar zijn magistrate geen bezwarende elementen had opgeleverd.

Maar nu blijkt dat Herman Dams diezelfde dag ook zelf rechtstreeks ingreep. Liégeois, als procureur-generaal bij het Antwerpse hof van beroep de directe overste van Dams, maakte bekend dat Dams in de zaak-Jonathan Jacob telefonische contacten heeft gehad. Iedereen heeft er het raden naar met wie Dams contact had en wat zijn tussenkomsten juist inhielden. Volgens Liégeois kunnen die elementen in ieder geval een nieuw licht werpen op het onderzoek.

Ingrid Pira (Groen), de toenmalige burgemeester van Mortsel, bevestigde al dat ze die bewuste avond met procureur Herman Dams heeft gebeld. Maar volgens ingewijden moet er meer aan de hand zijn dan dat ene telefoontje van Pira.

Minister van Justitie Turtelboom vraagt inmiddels een onderzoek tot op het bot, waarbij ook het aandeel van de psychiaters in de zaak moet herbekeken worden. De familie van Jonathan Jacob zegt haar vertrouwen in het Antwerps gerecht op en vraagt een nieuw onderzoek buiten Antwerpen.

Antwerps burgemeester Bart De Wever wil voorlopig geen commentaar geven op de hele zaak.

Lees ook:

Turtelboom: "Broeders Alexianen gingen in de fout in zaak-Jacob"
Psychiatrische instelling: "Jonathan opnemen was niet haalbaar"
Advocaat van BBT geeft volgende week advies over bijkomende procedure
Advocaat familie Jacob: "Onderzoek moet elders worden overgedaan"
Burgemeester De Wever verdedigt BBT

JVB, AK
Foto Belga, BHUL

Nu in het nieuws