Europese groenen willen meer dan striktere voedingslabels

Meer controles en striktere labels zijn nodig, maar de Europese Unie moet ook meer diepgaande lessen trekken uit het paardenvleesschandaal.

hmakaba

Dat hebben de Europese groenen maandag betoogd. Ze breken een lans voor een meer regionale en transparante voedselproductie en vragen de consument om iets minder vlees te eten. "Wij zijn voor versterkte controles, maar eigenlijk is het hele systeem niet meer onder controle", zo vatte fractieleidster Rebecca Harms de groene analyse van het schandaal samen. De geglobaliseerde voedingsindustrie is een ingewikkeld kluwen van bevoorradingsketens geworden waarin een bikkelharde concurrentiestrijd om de laagste prijzen woedt.

Het systeem werkt fraude in de hand. Volgens de groenen in het Europees Parlement biedt de huidige hervorming van het Europese landbouwbeleid een gelegenheid om bij te sturen en stimuli te geven aan kwaliteitsproductie, met kortere, regionale en transparante bevoorradingsketens. "De ministers van landbouw moeten bijdragen aan een echte omwenteling in de wijze waarop voedsel wordt verwerkt", betoogde Harms.

Ook de consument is volgens de groenen aan bezinning toe. De Zweed Carl Schlyter wees erop dat het aandeel van het gezinsinkomen dat aan voedsel wordt gespendeerd almaar daalt in zijn land. De exploderende vleesconsumptie en de race om de laagste prijzen heeft volgens hem onvermijdelijk impact op milieu en dierenwelzijn.

Bart Staes van Groen hamerde erop dat landbouwers "een juiste prijs" voor hun product moeten krijgen. Staes brak ook een lans voor het FVO, het Europese agentschap dat toezicht houdt op de nationale controles op de voedselketen. Het FVO moet over voldoende personeel en budget beschikken en de bevindingen van de Europese inspecteurs zouden jaarlijks in het Europees Parlement en de nationale parlementen besproken moeten worden, zo betoogde hij.

Ten slotte drongen de groenen ook aan op striktere etikettering. Nadat eerdere pogingen botsten op het verzet van de lidstaten moet de Europese Commissie nu opnieuw met voorstellen komen voor een verplichte labeling van de oorsprong van alle vlees en alle verwerkte :vleesproducten. Momenteel is dat in Europa enkel verplicht voor onverwerkt rundvlees.

BELGA
BELGA PHOTO
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER