Politiegeweld Mortsel: "Nood aan Comité J"

Naast een Comité P, dat toeziet op de werking van de politie, is er ook nood aan een Comité J, om justitie in het oog te houden. Dat zegt Renaat Landuyt, justitiespecialist van sp.a, in de nasleep van het politiegeweld in Mortsel.

drombouts

Het VRT-programma Panorama toonde donderdagavond beelden van de dood van Jonathan Jacob. De 26-jarige man, die onder invloed van amfetamines van de straat werd geplukt, overleed in een politiecel na een tussenkomst van het Bijzondere Bijstandsteam. Dat team moest hem overmeesteren zodat een kalmeringsmiddel kon worden toegediend.

Kamerlid Renaat Landuyt vindt dat een duidelijk onderscheid moet worden gemaakt tussen het buitensporige geweld en de opdracht die de agenten kregen. "Het is goed dat er onderzoek wordt gevoerd naar het gedrag van de agenten, maar er moet ook aandacht zijn voor de opdracht om het kalmeringsmiddel toe te dienen."

Volgens Landuyt is het de eerste keer dat een magistraat de opdracht geeft om "iemand plat te spuiten". "Iemand die zich agressief opstelt kan administratief worden aangehouden en indien nodig gecolloqueerd, maar bij mijn weten kan een magistraat niet opdragen een kalmeringsmiddel toe te dienen", zegt Landuyt.

De justitiespecialist pleit voor een 'Comité J', een kleine groep onafhankelijke magistraten die niet verbonden zijn aan de hiërarchie, die kan toezien op de werking van justitie. "Nu is het onderzoek gevoerd binnen de Antwerpse magistratuur zelf, en dat geeft een vreemd gevoel", concludeert Landuyt.

Foto Photo News