Oplichter gebruikt minister om aan geld te geraken

Filip-Antoine De Graeve (39) riskeert een veroordeling tot vijf jaar cel wegens oplichting. Hij wordt ervan verdacht 3,5 miljoen euro te hebben verduisterd. Opvallend daarbij: De Graeve gebruikte toenmalig minister Marc Verwilghen én de Belgische ambassadeur in Bulgarije om geld van zijn slachtoffers los te weken.

drombouts

De Graeve kwam onlangs in het nieuws omdat hij voetbalclub Antwerp wou overnemen Van die overname kwam uiteindelijk – ondanks alle beloftes – niets in huis.

Donderdag moest De Graeve zich verantwoorden voor de Antwerpse strafrechter omdat hij twee vennootschappen zou hebben opgelicht voor in totaal 3,5 miljoen euro. Hij liet zich daarbij omringen door invloedrijke mensen, om zo makkelijker geld los te peuteren.

Zo regelde hij dat de toenmalige Belgische minister van Economie en Buitenlandse Handel Marc Verwilghen de ondertekening van een contract voor de digitale bewaking van de metro van het Bulgaarse Sofia bijwoonde.

Ook de Belgische ambassadeur in Sofia werd door De Graeve ingeschakeld om de Bulgaren te overtuigen Een Bulgaarse firma gaf De Graeve uiteindelijk een voorschot van 1 miljoen euro. Ze zag het geld nooit terug.

Daarnaast wordt De Graeve ervan beschuldigd een Belgische firma opgelicht te hebben voor een bedrag van 2,5 miljoen euro. Zijn bedrijfje zou hoogtechnologische serviceflats bouwen, maar die kwamen er nooit.

De Graeve kwam gisteren niet opdagen op de rechtbank.

JVB

Vastgoed

Jobs in de regio