Diamantroof is zoveelste veiligheidsincident op Zaventem

Zwaarbewapende gangsters die zich voordeden als politieagenten hebben maandagavond een vliegtuig overvallen op de luchthaven van Zaventem. De daders maakten een grote partij ruwe diamanten buit. Het gemak waarmee de overvallers tot op het tarmac geraakten (door een gat te maken in de omheining, nvdr), doet vragen rijzen over de veiligheid van de luchthaven. Het voorval is ook niet het eerste in een rijtje van veiligheidsincidenten op Zaventem.

gvangoethem

3 oktober 1995: Twee Sabena-personeelsleden plegen een overval op een Swissair vliegtuig op Zaventem. Ze stelen geldzakken uit de bagageruimte van het vliegtuig. De buit bedraagt 74 miljoen Belgische frank (1,8 miljoen euro).

8 december 1996: Het legendarische tv-programma 'Schalkse Ruiters' zet Vlaanderen in rep en roep met een veelbesproken reportage op de luchthaven van Zaventem. Bart De Pauw en Tom Lenaerts slaagden er toen in om verkleed als piloten tot in de cockpit van een vliegtuig op Zaventem door te dringen.

17 februari 1999: Een bende van acht Turken, vermomd als werknemers van Sabena, overvalt op het tarmac van Zaventem een geldtransport van Brinks Ziegler. De daders, die de luchthaven binnendringen door een toegangspoort te forceren, nemen een geldkoffer uit een toestel van Virgin Express mee. De buit bedraagt ruim twee miljoen euro. In 2000 kregen de overvallers celstraffen van zeven en acht jaar.

31 oktober 2000: Het tarmac in Zaventem is het toneel van een spectaculaire hold-up. Vier gemaskerde en met machinegeweren gewapende mannen komen met een Ford Courier bestelwagen het tarmac opgereden. De daders stelen een aanzienlijke partij diamanten uit een Airbus A-319 van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa. Vermoed wordt dat Nizar Trabelsi, die banden had met Al Qaida, het brein was achter deze grote kraak.

2 april 2001: Een geldtransport van de firma Brinks Ziegler is opnieuw het doelwit van een overval op de luchthaven van Zaventem. De gangsters lossen een tiental schoten, maar de zakken met geld en waardepapieren waren op dat moment net overgeladen van het vliegtuig in de geldtransportwagen. De overvallers, die binnen geraakten door een gat in de omheining te knippen, vluchtten weg in een Audi A4 zonder buit.

14 mei 2002: Twee mannen, waarvan minstens één gewapend, overvallen een wisselkantoor op de luchthaven van Zaventem. De gemaskerde daders hadden zich verstopt in het valse plafond van het wisselkantoor. Toen het kantoor 's morgens openging bedreigden ze het enige personeelslid dat al aanwezig was en gingen met 50.000 tot 60.000 euro aan de haal.

11 september 2002: Exact een jaar na de aanslagen van 11 september stelden twee Spaanse journalisten de veiligheid van het Europese luchtruim aan de kaak. Met een breekmes in hun broekzak trokken ze naar verschillende luchthavens, waaronder Zaventem. Ze geraakten zonder al te veel problemen voorbij de metaaldetector. Voor VTM-Telefacts deed Luk Alloo iets gelijksaardig. De reporter kon probleemloos met valse documenten naar Londen vliegen.

24 november 2005: Op de vrachtafdeling Brucargo op Zaventem wordt koeriersbedrijf Federal Express het slachtoffer van een gewapende overval. Vier mannen bedreigen het personeel en maken een grote partij diamanten buit. Een klopjacht van de politie naar de daders levert niets op.

29 december 2009: Een jongeman uit het Afrikaanse Guinee wordt opgepakt nadat hij tot twee keer toe was doorgedrongen tot op het tarmac. Ook geraakte hij tot in een leegstaand vliegtuig van Jetair. De man gaf een verwarde uitleg voor zijn gedrag, maar had volgens Brussels Airport geen kwade bedoelingen.

8 februari 2013: Een week geleden ontstond er heisa nadat een 12-jarige jongen erin slaagde om zonder vliegtuigticket een vlucht naar Malaga te nemen. De politie en de luchthavenautoriteiten onderzoeken nu hoe de jongen de security op Zaventem te slim af kon zijn.

GVG

Foto: Photo News
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER