115 jaar dorpsgeschiedenis gaat onder de sloophamer

Met de verkoop van de inboedels van café 'In Schiplaken' en van de bijhorende zaal 'De Welkom', zet eigenaar Emanuel Janssens een punt achter 115 jaar lokale cafégeschiedenis. Café en zaal gaan plat.

Juliaan Deleebeeck

Met pijn in het hart en soms geëmotioneerd geeft 'de Mane' gedurende vier verkoopdagen alle interieurstukken uit handen en worden ze eigendom van souvenirjagers, standhouders op rommelmarkten en kenners van antiek. Het heeft hem dagen werk gekost om alle verkoopbare stukken uit de kelder en van de zolder te halen en uit te stallen in de grote feestzaal. Vrijdag om 11u kwamen de eerste kopers al langs en dat kan ook vandaag, zondag en maandag nog.

Sandra uit Heindonk heeft een geel- rode KV plaat van het supporterslokaal op de kop getikt om er haar broer-kakker Pieter mee te verrassen.

De 100 zaalstoelen worden eigendom van Eric uit Zemst. "Ze zijn bestemd voor een theater in Mechelen", doet hij wat geheimzinnig.

Jan Vanderplancke, een 15 jarige buur heeft interesse in een oude koersfiets. "Ik zoek geen hoog technologisch koersmachien", verrast hij ons. "Het is de simpelheid van een authentiek model met die stickers die erop geplakt zijn en de nog vrij eenvoudige mechaniek die mij aanspreekt" Hij besluit er een deel van zijn spaargeld aan te investeren.

Met enige diplomatie krijgt Vital Op de Beeck een houten standaard van de duivenmaatschappij 'Uit de Wind' in bezit. De plaat vermeldt als oprichtingsjaar 1902 in café 'In Schiplaken'. Vital is nooit duivenliefhebber geweest maar de plaat wil hij absoluut hebben om ze bij andere rariteiten in zijn vroegere wafelbakkerij te zetten. Soms bedenkt de Mane zich en wil hij stukken niet langer verkopen. "Dat gaat hier niet weg", klinkt hij dan kordaat omdat de gevoelswaarde hem te dierbaar is. Cafe 'In Schiplaken' draagt de kiemen van veel socio-cultureel erfgoed. 'De motorcrossers De Hazen', de liggende wipmaatschappij, de duivenmaatschappij 'Uit de wind', fanfare 'De Eendracht', het zaalvoetbal, het spaarkastje ...

"Ik voel mij wat schuldig omdat het dorpscentrum van Schiplaken nu zonder café komt te zitten",zegt Mane, "maar ik had geen keuze. Ik ben er 75 en kan niet blijven wachten op een overnemer. Ons Sonja (de dochter) ziet café houden helemaal niet zitten. Ik begrijp dat. Ze heeft gezien hoe mijn vrouw Jeanne (+) en ikzelf hier lange dagen en nachten maakten."

Sonja was de kok van de feestzaal. "Ik promoot nu producten van Delhaize en weet al lang dat café houden niet mijn ding is. Je moet kunnen luisteren naar de (vervelende) verhalen van de klanten, die vaak ook denken dat ze grappig zijn en in mijn eentje zou ik de uitbating toch niet aankunnen", weet Sonja.

Café en zaal komen nu in handen van een projectontwikkelaar en worden gesloopt. Daarmee verdwijnt een van de oudste woningen in Schiplaken. "Het woonhuis is gemakkelijk 200 jaar oud", meent Mane, "mijn familie langs moederskant (Cools) huurde het boerderijtje van de kasteeleigenaar en heeft het later gekocht. Toen in 1897 de parochie Schiplaken gesticht werd was er wel een kerk, parochiezaal en school maar geen café. Daar werd snel aan verholpen door wat bij te bouwen met gerecycleerde materialen uit het oude kasteel van de familie Terlinden. Zo konden de dorpelingen wat nakaarten als ze uit de hoogmis kwamen. Zaal Welkom hebben we er pas in 1972 bijgebouwd."

Juliaan DELEEBEECK

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio