KU Leuven gaat West-Afrikaanse meisjes opleiden voor leidinggevende rol

KU Leuven gaat West-Afrikaanse meisjes opleiden voor leidinggevende rol

KU Leuven gaat West-Afrikaanse meisjes opleiden voor leidinggevende rol

Print
De KU Leuven gaat gemotiveerde en getalenteerde meisjes uit de West-Afrikaanse landen Liberia, Sierra Leone en Ghana opleidingskansen bieden om in hun land een leidinggevende rol op te nemen.

De Leuvense alma mater richtte hiertoe samen met Nobelprijswinnaar Leymah Gbowee het Leymah Gbowee Scholarship Fund for Leadership for African Women op, dat op 21 februari in aanwezigheid van Gbowee in Leuven wordt ingehuldigd.

Nobelprijs

De Liberiaanse Leymah Gbowee (40) leidde de vrouwenbeweging die in 2003 een einde maakte aan de burgeroorlog in haar land. Sindsdien zet ze zich in voor de maatschappelijke wederopbouw van Liberia, waar daders en slachtoffers van de gruweldaden naast elkaar moeten leven. Gbowee (foto) kreeg in 2011 de Nobelprijs voor de Vrede voor haar rol in het beëindigen van de burgeroorlog en bij de wederopbouw van het land.

Het fonds zal beurzen toekennen waarmee West-Afrikaanse meisjes eerst een bacheloropleiding kunnen volgen in de eigen regio, gevolgd door een masteropleiding aan de KU Leuven.

Leiderschap

"Bedoeling is om eerst een brede vorming aan te bieden gevolgd door een opleiding tot leiderschap in verschillende domeinen. Zo hopen we dat ze een transformatie teweeg kunnen brengen in hun lokale gemeenschap en een bron van inspiratie kunnen zijn voor andere meisjes", aldus Martin Euwema (KU Leuven), een van de drie oprichters.

Belga
Foto KUL

Nu in het nieuws